|
Lütfen!.. Avrupalı gibi tesadüfen ya da ecelimizle ölelim! Gökhan ÇERVATOĞLU
Tarih: 22 Haziran 2007 Cuma
Emniyet şeridini nasıl bulmak istiyorsan öyle bırak!
Türkiye'de defansif sürüş gerekliliği vardır.
Emniyet şeridinde kıçın kıçın giderken ve bir yandan "Aman biri önüme lök diye dalmasın!" diye diye stres içinde sürüş yaparken şunu hatırda tutun. Bu yaptığınız...
...Hattı müdafaadır.
Sathı müdafaa ise asla değildir!
Vaktiyle İsviçre Sigorta'nın Türkiye pazarına girmeden önce Türkiye'deki sürücü davranışlarını gözlemledikten sonraki üst düzey bir şirket yetkilisinin bir söyleminden söz edeceğim:
BİZ İSVİÇRELİLER TESADÜFEN ÖLÜYORUZ. SİZ TÜRKLER TESADÜFEN YAŞIYORSUNUZ!
Emniyet şeridi ihlali için konan kameraların ya da Bilecik'te filanca virajın ardına saklanmış radarın yerini ezbere bilmem. İstediğin yere istediğin zamanda varman tabii ki bunlar sayesinde mümkün. Ama bence oluşan dezavantajlar şunlar....
1.- Arıza şeritlerinde seyredenleri bekleyen en büyük risklerden biri... haşırt diye sağa direksiyon kıran diğer arıza şeridi ihlalcileridir. Sen ben kendimi kolluyorum diyorsun. Ama er geç bir gün bunu yaşayacaksın. Kurşun adres sormaz!
2.-Türk sürücüsündeki YAKIN TAKİP "rahatsızlığı" sayesinde malumunuz pek çok tokuşmalar olmakta, bunlardan kalan cam kırıkları. sivri vida v.b. parçalar. hep bu şeride savrulur. Bu da lastik için risk oluşturmasından öte, birikmiş mıcır ve tozların da eklenmesiyle savrulma riskini artırmakta...
3.- Ayrıca motosiklet kullanıcılarının yavaş yavaş gelişmekte olan sevimli imajımıza bu yapılan bence olumlu bir katkı sağlamamakta.
Avukat bir dostum şunu söylemiştir: Tuvaletlerde yazan klasik bir yazı vardır " Nasıl bulmak istiyorsan öyle bırak" diye , bu söz çok basittir ama bir o kadar da anlamlıdır. Emniyet şeridini de nasıl bulmak istiyorsak öyle bırakmak lazım.
Emniyet şeritleri acil durumlar için. Yasak olmasının sebebi gerektiği halde araçların trafik sıkışıklığı nedeniyle bu şeridi kolaylıkla boşaltamayacak olması.
Bir başka boyut ta şu: Tabii ki hız, akselerasyon özellikle SAVUNMA STRATEJİSİ bağlamında; mesala sollamalarda çok gerekli. Ancak altımda çok güçlü bir makina da olsa şu bir gerçek:
Yasal hız limitleri bence insanların aynı zamanda sürüşten keyif almaları için belirlenmiştir. Çünkü hız arttıkça hem yolculuk insanı enerjisini kaza yapmamaya endeksli, gergin sürüş yüzünden alıyor. 180 derecelik "Temaşa" açısı da hız arttıkça KAPANIP 90 derecelere ve daha da altına iniyor. Bir kaza durumunda olan yalnız sana değildir. Ailen de üzülecek. Sevenlerin, bizler üzüleceğiz. Hiç bunu düşündün mü değerli kardeşim?
Bence bu doğayı, çevreyi temaşa etme keyfinden kendimizi mahrum etmemeli, enerjimizi varacağımız sevenlerimizle kucaklaşma noktasına saklamalıyız.
Sağlıcakla kalınız!.. Ecelinizle ölünüz!..
Samimi selamlarımla...
Gökhan ÇERVATOĞLU cervatoglug@mynet.com
Bu köşe yazısı 9717 defa okundu. Toplam 358 kelime
[ Geri Dön: Gökhan ÇERVATOĞLU ] - [ Yazarlar İndeksi ]
|
|