Endurocu.Com

         
 

 

 
         
  |  Giriş  |  Hemen Üye Ol    

Endurocu

Endurocu

Endurocu

Endurocu

Endurocu


 
Site Girişi
Üye Adı:
Şifre:

Şifremi unuttum!
   Hemen Üye Ol

Members List Üyelik
Son Üye:Dakarist
Bugün:0
Dün:0
Toplam:8715

Sitede şu anda toplam 1936 aktif kullanıcı
ve ziyaretçi gezmektedir.
 


 
APRILIA BMW HONDA KAWASAKI KTM MOTOGUZZI SUZUKI YAMAHA
 

 
 

 
 

 
 
Artçılık bir sanattır
Şebnem AYDİNÇ
Şebnem AYDİNÇ

Tarih: 30 Ekim 2008 Perşembe


Bu yazdıklarım tamamiyle iyi bir sürücü arkasında iyi bir artçının nasıl olması gerektiğine yöneliktir. Ha tabi elbette sürücünüz bir felaketse zaten bu yazdıklarımın hepsi bir hiçtir, iyi bir artçı olsanız da olmasanız da zaten hepsi hikaye...! Çünkü motosikletin arkasına bindiğinizde, kendinizi ve hayatınızı tamamen sürücünüzün ellerine bırakıyorsunuz.

Benim bu işe yeni başlamışlara her zaman tavsiyem ; max.1000 km yol yapmamış bir sürücünün arkasına binmemenizdir. Hatta arkasına binmeden önce de, ilk defa bineceğiniz biriyse ; " Daha önce hiç arkana artçı aldın mı ? Yolculu sürüş tecrüben ne kadar? " gibi sorular sormaktan çekinmeyin. Unutmayın ki canınızı ona emanet edeceksiniz ve bu tür soruları da sormaya hakkınız var. Eğer o kişiyi hiç tanımıyorsanız da otobüsle evinize dönün derim. Unutmayın ki en kötü sürücü, daha sizin arkaya oturup oturmadığınızı bile düşünmeden ve kontrol etmeden, tamam mısın demeden gaza basıp giden sürücüdür. Daha poponuzu seleye koymadan kendinizi yerde bulabilirsiniz. Bunların hepsini tartın derim.

Gelelim iyi bir sürücü arkasında iyi bir artçı olabilmenin püf noktalarına ;

Artçılık tam bir sanattır. Artçılığın bile özel eğitimi vardır, bunun eğitimini bile veriyorum ben. Artçılık sürücülük kadar önemli olmakla birlikte, karşılaşılacak her türlü riske karşı bir artçının 4 4 lük olması gerekmektedir. Molasından tutun da, inişi ve binişinden, virajlara sürücüsü ile birlikte doğru yatışından, yeri geldiğinde masaj bile yapmasından, gişelerde bozuk para ya da bilet almasından, doğru zamanlarda sürücü ile konuşması ya da onu ne zaman dürtüp dürtmemesi , ani hareketlerde bulunmaması gerektiği gibi birçok eylemlerden tutun da sürücüye az iş ve sadece motosikleti doğru kullanmasını ve taşıdığı 2 canı güvenle gidilecek yere götürebilmesini sağlaması bile artçının görevidir.

Aslında sürücü kadar artçının görevleri de fazladır. Sadece arkaya oturmak ve yolu , manzarayı izlemekle bitmez artçılık. Artçılık ciddi anlamda tam bir sanattır. Sürücünüz sizin arkada sanki kimse yokmuş gibi hissetmesini sağlamanız ve sanki sizinde kendinizi bir çuvalmışsınız gibi hissetmeniz gerekmektedir.

Sürücüsüne sıkı sıkı, deli gibi sarılmayan ve hatta hiç dokunmayan artçı doğru artçıdır. Tutunacaksanız da, varsa motorun iki yanında bulunan tutamaklara ama yok illa da sarılacağım ben kendimi öyle güvende hissediyorum diyorsanız o zaman sürücünün nefes almasını ve rahat sürüş yapmasını sağlayacak şekilde tutunun. Onu boğmayın, bağırsaklarını dışarıya çıkartmayın. Bir racing artçısıysanız da öne doğru eğilip doğru yere, depoya tutunduğunuzda da sürücünüzü sıkmamanız, mümkün olduğu kadar kalçasınızla doğru yatış pozisyonlarında bulunmanız gerekmektedir.

Bunlar elbette birçok motosiklet modeline göre değişir. Bazı motosiklet modellerinde ne tutunacak yer vardır, ne sırtınızı dayayabileceğiniz bir arka çanta vb. hiç biri yoktur. Genelde naked modellerde hiçbirini bulamazsınız. Hatta arka çantaya bile pek güvenmemenizi tavsiye ederim. Bu söyleyeceğim her motosiklet için geçerli değildir ama yolda giderken bir anda kopan ve düşen çantaya çok rastladım. Eğer evinizin koltuğunda oturur gibi sırtınızı o çantaya dayayıp ve ağırlığınızı da fazlasıyla verdiyseniz o zaman vay halinize. Çantayla birlikte sizi de yoldan toplayacaklardır unutmayın..!

Doğru artçı vıdı vıdı yapmayan, aman dur çişim geldi, ayyyy arı soktu, allaaah otobüs geliyorrr, yandım allah egzos bacağıma değdi, offf yaaaa popom ağrıdıdan ziyade sabırla ve zamanında derdini panik olmadan anlatandır. Artçılık tam bir işçilik ister, tavize yer yoktur, doğru kıyafetler ve donanımla sürücüsünü mümkün olduğu kadar en iyi şekilde üzmeyen artçı doğru artçıdır. Sürücü ve artçı tam bir bütün olmalı ve hatta uzun yola çıkmadan önce bile karşılıklı konuşup, gerekli zamanlamalar için el işaretleri belirlemeleri gerekmektedir. Örneğin şu tarz hareketler belirleyebilirsiniz ;

- Belki sürücünün sırtına parmakla 2 tık tık ; " En yakın ve uygun bir yerde duralım, çok sıkıştım " anlamında kullanılabilinir.

- Bacaklarınızla sürücünüzün kalçasını sıkmak " Lütfen yavaş git " anlamında kullanılabilinir.

- Sürücünüz kendi vizörünü yavaşlayıp, açtıp da size doğru kafasını yavaşça uzattığını gördüğünüz an, siz de vizörünüzü açıp onu dinlemeye hazır konumuna geçebilirsiniz.

- Belki yola çıkmadan önce , hazır olup olmadığınızı bibirinize anlatabilmek adına en pratik çözüm olarak, sürücünüz ile karşılıklı sorun olup olmadığı konusunda anlaşabilmek adına baş parmaklarınızı yukarıya doğru kaldırıp; " Tamamdır, ben hazırım, kalkabilirsin " anlamına getirebileceğiniz bir işaret belirleyebilirsiniz. Nasıl rahat edeceğinizin anlaşmasını karşılıklı yapabilirsiniz.

Vücut dilinizi kullanabileceğiniz hareketler seçin. Vücut dili kendinizi nasıl hissettiğinizi; ne söylemek istediğinizi anlatır.

Hele bu işaretlerden en gerekli olanları YAVAŞLA, ÇOK HIZ YAPMA ARKADA KALP KRİZİ GEÇİRİYORUM, BİR PROBLEM VAR, DUR gibi sorunlu durumları nasıl ifade edebileceğinizi birbirinizle konuşmanız ya da bunları çoktan siz çözmüş ya da öğrenmiş ve uygulayabilecek pozisyonda olmanız gerekmektedir.

Bir sürü pratik ve güvenliğiniz adına kullanabileceğiniz yöntem ve işaretler mevcuttur ve sizler de bunu birlikte yaratabilirsiniz. Burada önemli olan en az yorulacak ve de en zevkli şekilde yolculuk yapabilmenizi sağlamaktır.

Daha artçılık ile ilgili yazacak bir sürü şey var. Unutmayın ki sürücümüzü rahatlatmak en gerekli durumlardan biridir. Kolay değildir o kadar km.lerce yol yapmak, arkada bir can taşımak, hele yorgun ve ağırlaşmışken riskler fazlalaştıkça sorunsuz ve güvenli sürüş yapmak.

Eğer zorunlu kalmıyorsanız; iyi sürücülere tavsiyem arkanıza kötü artçı almayınız ve eğer zorunlu kalmıyorsanız artçılara da tavsiyem ; doğru ve deneyimli sürücü ile yol yapınız.

Artçılık da sürücülük kadar çok zevklidir. Bu zevki tecrübeleriniz ile birlikte katarak almak ise dünyanın en büyük keyfidir. Şunu asla unutmayın ki motora yolcu almak, motoru kullanmak kadar zordur ve her iki taraf için de özveri isteyen bir durumdur.

Artçılığın zevkine varın, sürücünüze de bu zevki yaşatın derim.

Sevgiyle kalın.


  
Şebnem AYDİNÇ
izmirriders@gmail.com




Bu köşe yazısı 2090 defa okundu. Toplam 840 kelime

 
 
Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa Pdf Formatı Pdf Formatı Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
 
 


[ Geri Dön: Şebnem AYDİNÇ ] - [ Yazarlar İndeksi ]

 
 
Fotoğraf Galerisi


 
Faramarz AZAR
Kış mevsimi ve bizim motosikletler

Reşat ARBAŞ
Kırmızı ışıkta duruş

Ali Nasuh MAHRUKİ
Doğuya yolculuk

Gökhan ÇERVATOĞLU
Lütfen!.. Avrupalı gibi tesadüfen ya da ecelimizle ölelim!

Gökşin Yaşar KIVANÇ
Tekerleğin icadı ve motosiklet teknolojisindeki süreç

Dr. Şinasi GÖNENÇ
Motosiklet ve motosiklet kültürü üzerine düşünce gezintileri

Şebnem AYDİNÇ
4 Tekerlilere hitabe...!

Ahmet GÜNGÖR
Bir tutkudur Enduro

Alpaslan KUZUCAN
Motosiklet felsefesi...

[ Tüm Köşe Yazıları ]
 

Bilgi & Servisler

Foto Galeri



Etiketler

endurocu motosiklet enduro redbull

ikiteker haberler yarışlar geziler

motokros macera kamp festivaller

forumlar xfighters dragyarışları

motogp seatosky supermoto dakar

Twitter

Web sitemizde yayınlanan en son güncel haberler, makale ve duyurulardan anında haberdar olmak için tarayıcınızda anlık bildirimleri etkinleştirebilirsiniz. Bu ücretsiz bir servistir...

Bildirimleri Etkinleştirin

Copyright © 2004, Tüm Hakları Saklıdır

endurocu   endurocu   endurocu   endurocu   endurocu

Ana Sayfa   Üyeler   Yazarlar