end650 Kıdemli Üye
Kayıt: Jun 05, 2004 Mesajlar: 553 Nerden: Samsun
OFFLINE
|
Tarih: Pzr Eyl 12, 2021 1:15 pm Mesaj konusu: Motosikletlerimiz metal-plastikten yapılmış canlıdır. |
|
|
Etten kemikten yapılmamış , metal ve plastikten olsa da… Can taşır.
Diyeceksiniz hocam motosiklet te can ne arar.İçten yanmalı motorlardaki ateşleme sistemi ile mekanikteki sıkıştırma piston hareketi canı yaratır. Tabii ki bu işin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi aynı standar koşulların sağlanıp yürütülmesi bir düzene ve yardımcı koruyucu sistemlere ve onların düzgün kusursuz –hatasız çalışmasına bağlıdır. Biz gerçek canlılar tek hücreliden dünyadaki en büyük canlıya Balinaya kadar gözle görülüp görünmeyen neredeyse tüm canlı lar ve onları oluşturan tüm hücreler dış çevreden atmosferden aldığı oksijenle ve besinlerden aldığı Şeker(glikoz) u hücrelerinde bir dizi metabolik reaksiyonlarla yakarak enerjiye çevirir.Bu enerjiyi tüm canlılık hareketlerinde kullanır.Eğer hücrelerinde metabolik bir bozukluk ,enzim,hormon eksikliği –fazlalığı vb. atıkların da hücreden uzaklaştırılmasını sağlayan bozukluklar vb varsa . sırayla hücre-doku-organ-sistem ve sonunda organizmanın yaşamını sürdürebilmesini sağlayan sistemsel bir bozukluk sonucu hastalıklar ortaya çıkar.Eğer bu sorunlar kısa sürede giderilmez tedavi edilmez ise sistemsel olarak vücuttaki diğer hücre,doku ve organlara da zarar vererek kişinin hayat kalitesini ,enerjisini düşürerek daha ağır ,tedavisi daha zor olan organ yetmezlikleri ,kanser ve ölüme kadar götüren süreci başlatır.
Motosikletlerimizdeki özellikle motor kısmı hangi tipte olursa olsun iki zamanlı,dört zamanlı ,tek silindir,çift silindir. Alınan yakıtın karbüratör veya enjektör ile ideal oranda hava ile karıştırılıp bir odaya sıkıştırılıp buji sayesinde patlatılması ve bu patlamanın basıncıyla piston kollarındaki itiş kuvvetinin krank mili ile dönüş hareketine çevrilmesine ve oradan da motorun dış kısmı olan yürüyen aksam zincir veya varyatör vb kayışlara aktarılmasıyla arka tekerin dönmesi sağlanır.
Bu dönüşün güçlü ve düzenli bir şekilde yürütülmesi motordaki parçaların birbiriyle senkron içinde çalışmasına bağlıdır.Yakıt karışımını hazırlayan karbüratör ,enjektör sistem,Ateşleme sistemi, soğutma sis,Mekanik ve aktarma sistemi ve bu sistemleri birbiriyle kordineli çalışmasını sağlayan denetim sistemi(sinir sistem) ve sensörler bulunur.Yani biz canlılar gibi biçok doku ve organdan meydana gelmiştir.
Kaliteli ve uygun yakıt temiz gıdaya benzer.Hava filtresi havadan gelen toz ve kirleri tutar karbüratöre temiz hava verir yani solunum sistemimizin girişi olan burun gibi.Karbüratör -enjektör alınan yakıtın yanma odasına ideal miktarda ve zamanda verir aynı akciğerlerimiz - bronş ve bronşcukları gibi.. Buji gelen yakıt karışımı (yani biz canlılardaki besin maddesi(glikoz) hücrelerimizde biyokimyasal yanmaya uğradığı gibi ATP oluşumu ve bu enerjiyi tüm canlı hareketlerinde kullanırız.) yanma ve patlama meydana gelir. Kimyasal enerji ile kinetik enerji oluşur.Fiziksel aktarımlarla- balata teker dönderilir. Herhangi bir Sistemde meydana gelecek bir arıza tüm sistemi etkiler. Örneğin yanma-patlama sonucu oluşan fazla ısının düzenli olarak motordan uzaklaştırılmasını soğutma sistemi sağlar aksi takdirde motorda ısınmalara,genleşme ve sıkışmalara,aşınmalara sebep olur. Üst solunum yolları gibi temiz hava sağlayan hava filtresi karbüratöre temiz oksijen verir .Aksi halde hava gitmez soluğu kesilen insan gibi.
İşte motordaki canın oluşmasını ve yaşamasını sağlayan bu sistemlerdir.dedik ya Dünyadaki canlıların büyük çoğunluğu havadaki oksijeni kullanır.Aynı Şekilde Motosikletinizde havadaki oksijeni kullanır. Oksijen yoksa yanma yok,yanma yoksa patlama yok,patlama yoksa itki yok ve krank ve tekerin dönüşü yok.
Motosikletlerimiz birer candır .Üzerinde can taşıyoruz Onlara iyi bakalım. _________________
|
|