end650 Kıdemli Üye


Kayıt: Jun 05, 2004 Mesajlar: 553 Nerden: Samsun
OFFLINE
|
Tarih: Çrş Nis 15, 2020 6:11 pm Mesaj konusu: Otoyol ve Köprü geçiş sınıfları. |
|
|
Bilgi E –Devletten alınmıştır.
PTT’den alınmış ön yüklemeli HGS etiketleriniz için PTT Merkez ve şubelerine başvurarak mevcut bir kredi kartınızdan ücretsiz otomatik ödeme talimatı vererek bakiye yükleme ve takip sorunundan tamamen kurtulabilirsiniz.
Araç Sınıfları Nelerdir ?
Köprü ve otoyollarda HGS kullanıcılarının araçları 6 sınıf üzerinden ücretlendirilmektedir. Motosikletler 6. sınıf araç olarak HGS ye abone olabilir ve 24/10/2015 tarihinden itibaren 1. Sınıf araç ücretinin yarısı kadar bir ücret ile Otoyol ve Boğaz Köprülerinden geçişlerini yapabilecektir. HGS sürücülerinin, araçlarının sınıflarına uygun HGS etiketi kullanmaları gerekmektedir. Aksi durumda,Sınıf Uyumsuzluğu süreklilik arz eden sürücülerin HGS hesapları Kara Listeye girecektir.
1.Sınıf Araçlar =OTOMOBİL
2.Sınıf Araçlar=MİNİBÜS
3.Sınıf Araçlar=OTOBÜS
4.Sınıf Araçlar=KAMYON
5.Sınıf Araçlar=TIR
6.Sınıf Araçlar=MOTOSİKLET
HGS ile ilgili soru ve sorunlarda nereye başvurulmalıdır ?
HGS ile ilgili sorunlar için hgs@kgm.gov.tr e-mail adresine, 0 312 801 04 04-0 312 801 05 05-0 312 801 06 06 numaralı fakslara veya 0 850 460 60 60 Çağrı Merkezi numarasına başvurulması gerekmektedir. İdaremiz tarafından işletilen Otoyollarda yapılan HGS-OGS İhallli geçişler ile Yap İşlet Devret ile işletilen Otoyollarda ihlalli geçiş ihlal cezalarına, www.kgm.gov.tr adlı internet sayfamızdan aşağıda görülen Karayolu İhlalli Geçiş Sorgulama menüsünden öğrenilebilir.
OGS-HGS Abonelerinin hangi şeritleri kullanmaları gerekmektedir ?
14 Mayıs 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Karayolları Genel Müdürlüğünün sorumluluğu altında bulunan otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayollarında geçiş ücretlerinin belirlenmesi ve uygulanmasına ilişkin yönetmeliğin 10.maddesi gereğince “Sürücü, İdare tarafından kurulmuş sistemlerde kendisinin kullandığı ödeme sistemine ait giriş ve çıkışta bulunan şeritleri, kurallara uygun olarak kullanmak zorundadır.” ifadesi yer almaktadır. Dolayısı ile OGS ve HGS ayrı geçiş sistemleri olup, her abonenin kendi şeridinden geçiş yapması gerekmektedir. Aksi durumda 5 kat cezalı geçiş ücreti tahakkuk ettirilir.
1.Sınıf Araçlar
AKS ARALIĞI (DİNGİL MESAFESİ) 3.20 METRE ALTINDA OLAN ARAÇLAR 1.SINIFTIR.
2.Sınıf Araçlar AKS ARALIĞI 3.20 METRE VE ÜZERİNDE OLAN HER TÜRLÜ 2 AKSLI ARAÇ 2.SINIFTIR.
3.Sınıf Araçlar
AKS ADEDİ (DİNGİL SAYISI) 3 TANE OLAN HER TÜRLÜ ARAÇ 3.SINIF ARAÇTIR.
4.Sınıf Araçlar DİNGİL SAYISI 4 VE 5 ADET OLAN HER TÜRLÜ ARAÇ 4.SINIF ARAÇTIR
5.Sınıf Araçlar DİNGİL SAYISI 6 VE DAHA FAZLA OLAN KAMYON TREYLER VB.ARAÇLAR
6.Sınıf Araçlar :Motosikletler
OGS-HGS'den kaçak geçiş yapılması durumunda ne yapılmalıdır ?
HGS sistemlerinden geçiş ihlali yapılması durumunda; geçiş ihlali yapılan plaka üzerine 15(on beş) gün içinde OGS veya HGS abonesi olunması veya mevcut OGS veya HGS hesaplarında geçiş için yeterli bakiyesi olması durumunda cezalı geçiş ücreti uygulanmamaktadır. HGS gişelerinden geçiş ihlali yapılması durumunda ise; geçiş yapılan plaka üzerine 15 (on beş) gün içinde HGS veya OGS abonesi olunması veya mevcut OGS veya HGS hesaplarında geçiş için yeterli bakiyesi olması durumunda cezalı geçiş ücreti uygulanmamaktadır.
Yabancı plakalı araçların geçiş anında OGS veya HGS abonesi olması ve OGS veya HGS hesabında en az geçiş ücretini karşılayacak kadar bakiyesinin bulunması gerekmektedir. İhlalli geçiş sonrası 15 (on beş) günlük ödeme süresi yabancı plakalı araçlar için uygulanmaz.[/u] _________________
 |
|