Önceki başlık :: Sonraki başlık |
Yazar |
Mesaj |
rfzorcan Tecrübeli Üye

|
Tarih: Cum Tem 10, 2015 5:06 pm Mesaj konusu: Dar Alanda Kısa Paslaşmalar - Ön ve Arka Lastik Değişimi |
|
|
Tecrübe olsun diye lastikleri değiştirmeyi kafama koydum. 30 yıllık bisiklet deneyimi kılavuzluk eder diye düşündüm, yanılmamışım. Beklediğimden kolay oldu. Bir iki ince noktayı da hata yaparak keşfettim.
Yeni çıkmış bir lastik hoşuma gitmişti, forumları kurcaladım epey, yorumlar olumlu geldi ve lastikleri aldım, iç lastiklerle beraber. Dış lastikler Metzeler Karoo 3, içler Michelin Airstop.
Orta sehpa olmadığı için yine forumlardan okuduğum bir yöntemi deneyim dedim: %100 başarılı. Aluminyum, ayarlanabilir koltuk değneği. Tek kişi olduğum için daha çok foto çekemedim. Kullandığım eldivenler yırtıldı, eller yağ içinde kaldı vs vs. Tork anahtarım yoktu, sonrasında bir arkadaşta ön ve arka göbek vidalarının sağlamalarını yaptım.
3 levye kullandım, çoğu zaman 2 tanesi yeterli oldu. Kaşık levyeye pek ihtiyaç yokmuş. İzeltaş veya altaşın levyesi yeterli, 30 cm olanlar. Levyenin daha düz olan ucunu lastiği sökerken kullanıyorsunuz, daha kıvrık olan ucunu da lastiği takarken. İlk denememde arka lastiği takarken düz olan ucu kullandığım için iç lastiği gümletmişim. Böylece arka lastik için 2 defa uğraşmış oldum. Tecrübe
Önce sibop sökülüp iç lastiğin havası boşaltılıyor. Sonra lastiğin yanaklarının üzerine çıkarak janta yapışan yanakları janttan ayırıyorsunuz, böylece levyenin işi kolaylaşıyor, ayırmazsan olmaz hatta. sonra yanak ile jantın birleştiği yere, sıvı sabun su karışımını püskürtüyorsun, bu işlem kayganlık sağlıyor. Levye ile siboba yakın yerden girişiyorsun sökmeye. Bir tarafı tamamen sökünce, arka tarafa geçip yarıya kadar söküyorsun ve sonra boşa çıkan cantı ters taraftan çekip alıyorsun.
Yeni lastiğin içine ve iç lastiğin dışına bebe pudrası sürüyorsun ki iç lastik kötü kokmasın hahaha, yani kaygan olsun. Sonra iç lastiği hafifce şişirip dış lastiğe geçiriyorsun. Canta ilk takacağın tarafa yine sabunlu su püskürtüyorsun ve levyenin daha düz olan ucuyla lastiği geçiriyorsun, düz uç dedim çünkü burada iç lastikten uzağız, o içerde daha. Diğer tarafı geçirirken levyenin daha kıvrık olan ucu ile teşrik-i mesaiye başlıyorsun. Yine de hart diye fazla içeri sokmadan yavaşça cantın kenarından itip ters yöne çevirerek dış lastiği jant ile kavuşturuyorsun. Son aşamada geçmemiş olan az bir yer kalıyor, bu nasıl geçer diye hayretle bakıyorsun ama biraz elinle bile abanırsan geçtiğini görüyorsun. İşlem tamam.
Söktüğüm her parçayı temizledim gresledim, özellikle göbek milleri ve rulmanları. Ön fren balatasını değiştirdim, sona yaklaşmıştı. Diskler biraz gidik gibi ama idare ediyorum.
Sonuç olarak teknik bir iş, yaptıkça harcadığım 3 saatlik zaman azalacaktır diye düşünüyorum Sevgiler, selamlar....
 _________________ Honda XL200 (2009 - 2011) (Geçmiş)
Kawasaki KLR650 C (2011 - ....) (Şimdi)
En son rfzorcan tarafından Pts Tem 13, 2015 9:02 am tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi |
|
Başa dön |
|
 |
Sponsor Linkler
|
Tarih: Mesaj konusu: |
|
|
|
|
Başa dön |
|
 |
TA6B Yamaha Grubu

|
Tarih: Cum Tem 10, 2015 8:37 pm Mesaj konusu: |
|
|
Fatih harikasın.. ama itiraf et az da olsa terletmiştir seni
Birde (atladığını tahmin ediyorum) dış lastiği takarken lastik yönünden bahsetmemişsin.
Bilenler bilir ama bilmeyen de dikkat etmeden bodozlama takıverir; sonrası sıkıntı... _________________ Gökşin Y.KIVANÇ
Honda CRF1000L Africa Twin & SYM Fiddle II 125
OSCAR | Golden Retriever
 |
|
Başa dön |
|
 |
rfzorcan Tecrübeli Üye

|
Tarih: Cmt Tem 11, 2015 10:07 am Mesaj konusu: |
|
|
Evet haklısın Gökşin, lastik yönü olmazsa olmazlardan biri. Bu lastikte arka normal, ön ise arkanın deseninin ters yönünde takılıyor, garip geldi ama lastik yönleri öyle verilmiş  |
|
Başa dön |
|
 |
TA6B Yamaha Grubu

|
Tarih: Cmt Tem 11, 2015 3:43 pm Mesaj konusu: |
|
|
Evet bende resimlere bakınca şimdi farkettim, ilginç dimi  _________________ Gökşin Y.KIVANÇ
Honda CRF1000L Africa Twin & SYM Fiddle II 125
OSCAR | Golden Retriever
 |
|
Başa dön |
|
 |
Aldebaran Kıdemli Üye

|
Tarih: Cmt Tem 11, 2015 5:03 pm Mesaj konusu: |
|
|
Hep öyle değil mıdır zaten? _________________ Vasıfsız Endurocu
Voge 300 Rally |
|
Başa dön |
|
 |
|
|
|
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
|
|
|