Önceki başlık :: Sonraki başlık |
Yazar |
Mesaj |
rfzorcan Tecrübeli Üye

|
Tarih: Çrş May 30, 2012 11:17 am Mesaj konusu: Gidon yükseltme parçası |
|
|
Kışın karlı buzlu günlerinde düşünmeye fırsat oluyor çok (Yoda gibi kurdum cümleyi )
Gidonu biraz yükseltmek daha rahat bir sürüş sağlar diye düşündüm, hem otururken hem ayakta, taşlı topraklı yollarda.
Önce "5 cm. yükseltmek az mı acaba?" diye başladım düşünmeye.
Bilenlere danıştım, sordum.
1 cm. bir yükseltmenin bile sürüşte değişikliğe yol açacağını öğrenince 5 cm. fikri bana da çok gelmeye başladı.
Parçalara baktım çeşitli motosiklet satan yerlerde. Uçuyor fiyatlar. En ucuzu 30 yuro. Yuh dedim.
Çok ısrar ettim, pazarlık etmeye çalıştım, Nuh dediler hep.
Neyse dedim ve kendi başıma halletmeye niyetlendim. Zaten atölye var, uğraşıp hallederim diye düşündüm.
Sonra 1 cm. az olur dedim ve boyumu da kurtarsın diye 3 cm.'e karar verdim.
Bu kararda tabi vida boyları da etkili oldu.
Orijinal vida 3 cm. idi. +3 cm. de yükseltme parçası olursa 6 cm. vida gerekli olacak.
4 adet 8 mm.'lik, 6 cm., alyan başlı, paslanmaz vida.
Üst parçayı aynen kullanıyoruz.
Önce 2 şekilde düşündüm:
1- yükseltip ileri ya da geri alan parça,
2- sadece yükselten parça
Birinci seçeneği seçerseniz hem delik açıp hem de yiv açmak ve vida başı için yer açmak gerekiyor.
İkinci seçenekte ise sadece delik açmak yeterli (8'lik vida için 9 mm. delik yeterli)
Her ikisini de denedim sonuçta.
İlk seçenek pek faydalı, rahat, sağlam, pratik vs. gelmedi bana.
İkinci seçenek ile de uğraştım.
Arkadaşım CNC operatörü olduğu için kolay ve ücretsiz oldu.
Ancak aluminyum olamadı maalesef.
İlk fırsatta aluminyumunu yapmayı planlıyorum.
Bunlar normal paslanır 20 mm. kalınlığında sac.
Çizimleri yapıp gönderdim. O da sağolsun kesti verdi.
Bir tornacıya uğradım. 20 TL.
İlk kat astar, sonra 2 kat boya ve sonra renk olsun diye 2 kat daha astar, üstüne de 3 kat mat vernik.
İlk kat astardan önce eğe işleri ve delik büyütme işi oldu, 1 adet 9'luk matkap ucu yedim.
İlk astarın fotosu yok maalesef.
Sanatçı giyinme yeri temizler için, amele giyinme yeri de kirliler için
Sürüş daha iyi, otururken kollarım daha rahat oldu, sıkışık trafikte duran otomobillerin yanından geçerken (yürüme hızında tabi) aynaları çooook aşağıda kalıyor.
Bi 100-200 km kullandım. Ayakta da rahat.
Bi tek arazide uzun deneyimim olmadı daha.
İsteyene bire bir oranda ölçüleri ve çizimi (kenarları yuvarlatılabilirdi de): PDF
Bu çizim KLR 650, 22 mm gidon çapı içindir. Tek bir parçada vida merkezleri arası mesafe 34 mm.
28 mm gidon için bu mesafe artıyor.
Benim gidonu ve ölçüleri alarak çizdim.
Üstteki de takmadığım birinci seçeneğin çizimi.
Bir de yapmayı düşünürseniz kablo boylarını da düşünün, hesaplayın
Aslında birçok tasarım mevcut. Onlardan da üretilebilir. Ben sonradan rastladım. Bazıları çok pratik.
Mesela gidon yerine aynı kalınlıkta bir boru koyup, o boruya yükseltme parçasını bağlayarak bir çözüm bulmuşlar.
Aslında uygun bir aluminyumcu bulup ürettirilebilir  _________________ Honda XL200 (2009 - 2011) (Geçmiş)
Kawasaki KLR650 C (2011 - ....) (Şimdi)
En son rfzorcan tarafından Prş Oca 29, 2015 2:41 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi |
|
Başa dön |
|
 |
Sponsor Linkler
|
Tarih: Mesaj konusu: |
|
|
|
|
Başa dön |
|
 |
TA6B Yamaha Grubu

|
Tarih: Çrş May 30, 2012 10:54 pm Mesaj konusu: |
|
|
Fatih seri üretime ne zaman geçiyoruz kardeşim  _________________ Gökşin Y.KIVANÇ
Honda CRF1000L Africa Twin & SYM Fiddle II 125
OSCAR | Golden Retriever
 |
|
Başa dön |
|
 |
rfzorcan Tecrübeli Üye

|
Tarih: Prş May 31, 2012 8:34 am Mesaj konusu: |
|
|
Gökşin ya gerçekten bu gidişle motoru da kendimiz yapacağız olacağı o.
ÖTV+KDV %60 gibi bişey oluyor.
5-6 bin dolarlık motorlar bizde rakam 2 katı, hem de yuro.
Geçelim seri üretime  _________________ Honda XL200 (2009 - 2011) (Geçmiş)
Kawasaki KLR650 C (2011 - ....) (Şimdi) |
|
Başa dön |
|
 |
rfzorcan Tecrübeli Üye

|
Tarih: Prş May 31, 2012 11:50 am Mesaj konusu: |
|
|
Sağol Volkan. Linkteki çözüm de iyi bence. _________________ Honda XL200 (2009 - 2011) (Geçmiş)
Kawasaki KLR650 C (2011 - ....) (Şimdi) |
|
Başa dön |
|
 |
ero__ Katılımcı Üye

|
Tarih: Sal Mar 19, 2013 10:50 pm Mesaj konusu: |
|
|
186 cm. lik boy ile xt yi artık dağ bayır gezmeye çalışırken ayakta bel ağrıları çekmektense ve tabi abuk sabuk paralar vermektense diye düşünerek bir işe giriştim.
Göz kararı yeter diyerek bir parça aluminyum blok aldım, ortasına 22 mm. lik delik deldirdim ve ikiye böldürdüm. Buraya kadar herşey parodi. Delik delinmesi hariç. Kafamda 5 cm. lik bir yükseklik vardı. Sanayi içinde gördüğüm motosikletin birinden ortalama ölçüleri parmak hesabı aldım :islik: . Bu çerçevede gittim 5 TL verip aşağıda deldirip ikiye böldürdükten sonra fotoğrafladığım parçayı aldım.
İkiye ayırınca...
5 cm yükseklik, 1.1 cm alttan ve üsten hesaplayaraktan 7.2 cm. olarak parçayı kesmeye başladım... :islik:
Kesme girişimim hobby amaçlı el matkabı ve amerikan malı kesme ucu ile denemelerim nihayetinde sonuçsuz kaldı. Halbuki kesebilirim gibi gelmişti. (Üstelik ufak bir parça da koparabilmiştim :crazy: )
Baktım olmayacak, ilk yolum sanayiye düştüğünde yardırmak üzere bıraktım... Yardırma neticesinde ...
Daha sonra kayınpederim sağolsun çalıştığı yerde dikine delik açılması ve kenarların düzeltilmesi işinden sonra el yordamı ile (biraz fazla düzelttiklerinden tam 11 mm. lik tepecik yapamadım ) tepesini yonttum...
Yarın da saplamaları bulabilersem takacağım, bulamazsam artık yaptırıcaz. Boyu tam oldu gibi. Vidalamadan gidonu üzerine oturttum kablolar sorun çıkarmadı çok şükür...
Aşağıdaki resime bakarak alttaki yarım yuvarlağın çok da şart olmadığını düşünüyorum ama yanılıyor muyum acaba ?
Böyle olmayacak eve bir CNC tezgahı şart oldu... |
|
Başa dön |
|
 |
|
|
|
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
|
|
|