Önceki başlık :: Sonraki başlık |
Yazar |
Mesaj |
__face__ BMW Grubu

|
Tarih: Çrş Ekm 14, 2009 8:22 pm Mesaj konusu: F650 KONJEKTÖR PROBLEMİNİ UCUZA VE BASİTCE ÇÖZMEK İÇİN: |
|
|
öncelikle SANEL SRR 685 lambordini su motoru konjektörü alınır... (yaklaşık 20-25lira)
Oncelikle akudeki suyu ve gerilimi olcerek sorunun tam adını koymak istedim. Aku suyu tamdı hatta max. ‘ın biraz uzerinde olan hucreler dahi vardı.
Aku uzerindeki gerilimi motoru calistirmadan , calistirdıktan sonra ve farlar acıkken olctum sonuc su sekilde:
Motor kapalı : 12.62 V bu akü yeni demek oluyor nede olsa takalı daha bir kac ay oldu.
--Motor kapalı high beam acık (uzunlar): 11.70 V
--Motor kapalı low beam acık (kısalar): 11.75 V
--Motor calisiyor soğuk farlar acık (2000 RPM) : 14.60 V Güzel
--Motor calisiyor soğuk farlar kapalı (2000 RPM): 17.00 V evvett akü pişiyor...
bu verilerden anşılacağı üzere her daim farlar açık kullanamk gerekiyor.. farları kapatır kapatmaz akü pişmeye başlayacak...
Oncelikle orijinal konjektoru yerinden soktum.
iki tane somunlu vida ile plastik kasaya tutturulmuş. Orijinal uzerinde 6 adet kablo mevcut bunların 3 tanesi sarı ve üçü tek kanal uzerinden plastik bir connector ilealternatore gidiyor. Biri kırmızı biri yeşil diğer iki kablo yine plastik bir connector ile kırmızı aküden gelen, yeşil kontaktan gelen kablo olarak aynı kanaldalar. Konjektorden cıkan son kahve rengi kablo az otede şaseye bağlı yani (-) uc
İki plastik baglantıyıda sokunce konjektor sadece kahverengi kablo ile şaseye bağlı kalıyor.
Tum kabloları konjektore yakın bir noktadan kestim ve tum uclara bakır jaklar ve plastik korumaları gecirdim. Geriye sadece Sanel konjektoru uygun bir yere bağlamak ve kabloları uygun uclara takmak kaldı. Konjektor doğal olarak orijinal yerine tam oturmadı ama fazla secenegim olmadığı için asagidaki resimde gorulecegi gibi tek noktadan sıkıca bağladım.
Kablo bağlantılarıda su sekilde yapıldı;
3 sarı kablo konjektorun G-G-R uclarına sıra gozetmeksizin takıldı. B+ ucuna aku kablosu yani kırmızı, kontaktan gelen yeşil kablo C ucuna baglandı. Konjektor uzerindeki L ucu bosta kaldı buraya sarjın kesildigini anlamak için bir uyarı lambası baglamak mumkunmüş.
Sanel konjektorde (-) uc yok onun yerine ana şasesi iş görüyor bu sebeble eski konjektorunde baglı oldugu kabloyu şaseye bir elektrik kablo pabucu ile bagladım.
Ve Sonuclar :
Motor calisiyor soğuk farlar kapalı (2000 RPM): 13.88 V Bu iyiye işaret
Motor calisiyor soğuk parklar açık (2000 RPM): 14.10 V
Motor calisiyor soğuk low beam açık (2000 RPM): 14.06 V
Motor calisiyor soğuk high beam açık (2000 RPM): 14.24 V
Motor calisiyor soğuk parklar açık (4000 RPM): 14.10 V
Motor calisiyor soğuk low beam açık (4000 RPM): 14.13 V
Motor calisiyor soğuk high beam açık (4000 RPM): 14.89 V
Sanırım operasyon başarılı oldu 15V uzerine cıkmadıgı surece bu konjektorle devam...
Su an tek sorun jak uclarının acıkta kalması ve bu sebeble neme maruz kalabilmesi bu problemi sıcak silikon tabancası ile silikonlıyarak çözmek mümkün ancak konjektorun bir dahaki değişiminde çok pratik olacak jakları bir daha kullanamayacağım. Buna rağmen neme karşı önlem almak daha mantıklı gibi.
ürün ve şeması: http://www.sanel.com.tr/urunindex.as...neto_regulator
2senedir kullanıyorum hiçbir sorun çıkarmadı...
saygılar... _________________ ...der __face__
Feyzhan
ÖZTÜRK
545 401 45 46 |
|
Başa dön |
|
 |
Sponsor Linkler
|
Tarih: Mesaj konusu: |
|
|
|
|
Başa dön |
|
 |
MesutKORKMAZ Kıdemli Üye

|
Tarih: Prş Ekm 15, 2009 8:36 pm Mesaj konusu: |
|
|
Orijinal konjektör kimbilir kaç TL idi. Ucuz çözüme bayılıyorum.
Peki konjektörün bozuk olduğunu nereden anladın face? Yani ne gibi bir belirti gördün de gerilimleri ölçme gereği duydun? _________________ BMW F650GS
05324625892
 |
|
Başa dön |
|
 |
pelletizer Demirbaş Üye

|
Tarih: Prş Ekm 15, 2009 10:19 pm Mesaj konusu: |
|
|
İki yıldır düzgün çalışması yapılan işin doğruluğunu ve isabetli bir karar olduğunu teyit ediyor sadece DC-gerilim değerleri biraz fazla gibi sanırım ölçü aletin den kaynaklanıyordur (kalibrasyonun dan).Emeklerine sağlık. _________________
  |
|
Başa dön |
|
 |
__face__ BMW Grubu

|
Tarih: Prş Ekm 15, 2009 10:23 pm Mesaj konusu: |
|
|
pelletizer, eyvallah abicim .. sana katılıyorum...
saygılar... _________________ ...der __face__
Feyzhan
ÖZTÜRK
545 401 45 46 |
|
Başa dön |
|
 |
__face__ BMW Grubu

|
Tarih: Prş Ekm 15, 2009 10:33 pm Mesaj konusu: |
|
|
MesutKORKMAZ, akünün suyu sık sık azalmaya başladı(eskisinden sık,kaldıki bu zaten şüphe uyandırıyordu bende) bir gün gene akü suyunu tamamladım ve marşıma bastım, önce ısınmasını bakledim... herşey normaldi; taki üzerine oturup kalkış gazını verene kadar... düzensiz bir çalışma vuruntu yapar gibi bi takım sesler gelmeye başladı ( daha öncede duymuştum bnir muhabbet arasında bu belirtileri) önce korktum ne oluyor diye sonra daha önce duyduklarım aklıma geldi hemen farları hatta uzunları yaktım (pardon farı yaktım.. bitane ya ondan sebep ) baktım tamamen normal çalışmaya başladı.. hemen indim ve ölçümümü yaptım... değerler baya bi fazla çıktı net hatırlamıyorum ama 17V civarları idi... kendi kendimee heeehhh hadi hayırlı işler dediimm
ve sonrasını biliyorsun..
saygılar.. _________________ ...der __face__
Feyzhan
ÖZTÜRK
545 401 45 46 |
|
Başa dön |
|
 |
|
|