Endurocu.Com

         
 

 

 
         
  |  Giriş  |  Hemen Üye Ol    

Endurocu

Endurocu

Endurocu

Endurocu

Endurocu


 
Site Girişi
Üye Adı:
Şifre:

Şifremi unuttum!
   Hemen Üye Ol

Members List Üyelik
Son Üye:Dakarist
Bugün:0
Dün:0
Toplam:8715

Sitede şu anda toplam 2208 aktif kullanıcı
ve ziyaretçi gezmektedir.
 


 
APRILIA BMW HONDA KAWASAKI KTM MOTOGUZZI SUZUKI YAMAHA
 

 
 

Honda CBX250 Twister

Arkadaşlar hepinizi selamlıyorum bu sitede Honda CBX250 Twister ile ilgili inceleme yapılmadığını gördüm ve hemen yazayım dedim. Bende 1 yıldan beri Twister'a biniyorum ve motoruma aşığım. Motosiklet konusunda teknik ayrıntılardan hiç anlamam. O yüzden ne yazayım diye düşünürken internet de kısa bir araştırma yaptım ve güzel bir link buldum. Onu sizlerle paylaşmak istedim her ne kadar bu yorumlar bana ait olmasa da sizlere faydalı olabileceğini düşündüm. Yorum sahibinin affına sığınıyorum ve aşağıdaki yazıyı gönderiyorum “Bilgi paylaşıldıkça büyür” felsefesinde bencilliğe yer olmadığını takdir edersiniz. Saygılarımla :-)

Motor ve Performans

Tek silindirli 249 cm3 hacmindeki motor, üstden çift egzantrikli (DOHC), 4 supablı motor hava soğutmalı olması yanında ayrıca birde yağ radyatörü bulunuyor. Motor 24 bhp@8.000 d/d güç ve 24.3 Nm@6.000 d/d tork üretiyor. Bu değerler ve takometrede 10.000 devirde yer alan kırmızı alana bakıldığında bile motosikletin yüksek deviri seven bir makineye sahip olduğunu anlayabiliyorsunuz.

Kontağı açtığınızda elektro-check yapan göstergeler karşısında “Vay be! Afacana bak” dedikten sonra marşa bastığınızda “twiss” diye çalışan tek silindirli motor tır tır tır sesi sizi selamlıyor. Gördüğünüz gibi motorun adının da geldiği sesi yüksek devirlerde rahatsız edici düzeylere ulaşmadığı gibi, Titan’lardaki gibi süpab şıkırtıları çıkarmıyor.

Hızlı devirlenen motor 4.000 d/d üzerinde kendini toparlamaya başlıyor ve 5.500 d/d’den sonra sürüş daha keyifli bir hal alıyor. Özellikle 3. ve 4. viteslerdeki hızlanması oldukça başarılı olan motor 120 km/h seviyesine çıkmakta zorlanmıyor. Ben hem tek hemde iki kişi olarak maksimum 140 km/h yapsam da fabrika verisi max. sürat 148 km/h. Ancak rüzgar ve yoldaki eğim sizim aleyhinize ise 12-130 km/h üzerine çıkmanız kimi zaman mümkün olmuyor.

Ayrıca bir web sitesindeki testde 0-100 km/h akselerasyon 11.3 saniye, 0-400 mt hızlanma ise 14.6 saniye ve max. sürat de 139.3 km/h olarak ölçülmüş. Henüz ölçememiş olsam da benim motorumun da verileri bu değerlere yakın.

Vites geçişleri kolay olan 6 vitesli şanzıman da sportif kullanma katkıda bulunuyor. Yakıt ekonomisi ve son sürat açısından avantaj sağlayan 6. viteste 6.000 d/d’de 90 km/h, 7.000 d/d’de 100 km/h ve 7.500 d/d’de 110 km/h ile gidiyorsunuz. Tabii ki hava ve yol durumuna göre değişkenlik gösterebiliyor. 5. ve 6. vitesleri uyumlu kullandığınızda ise sollamalarınız daha rahat oluyor.

Sürat ve yol konforu açısından bakacak olursak 120 km/h üzerinde motosikletin çıplak olmasından da dolayı rüzgar rahatsız edici düzeye geliyor ancak daha düşük süratlerde konforunuzu olumsuz etkileyen bir durumla karşılaşmıyorsunuz.

Twister’da 16.5 Lt (4 Lt rezerve) benzin deposu bulunuyor. 12.5 Litrelik ana depo kullanıldığında 100 km’de ortalama 4 Lt yakıt tüketen Twister ile yaklaşık olarak 310 km yol yapabilirsiniz. Aslına bakarsanız yakıt tüketimini azaltayım diye hiç düşünmüyorum. Sabit gidişlerde 5.000 devirlerde, hızlanmalarda ise yer yer 9.500 devirlere kadar çıkıyorum ve ortalama 4 Lt kakıt parasına katlanıyorum. Bu güne kadar 100 km’de en düşük 3.5 Lt yakıt tüketimi gördüğüm motorumla şehir dışı yolda 120 km/h sabit süratle yol aldığımda yakıt tüketimi 5 litreye kadar yükseliyor. Testler ve kullanıcıların yazılarında da aynı değerlerin bulunması Twister’ımda bir anormallik olmadığını gösteriyor.

Süspansiyon, Lastik ve Frenler

Twister’in yürüyen aksamda önde 130 mm teleskopik çatal ve arkada aliminyum maşa ile 100 mm mono amortisör bulunuyor. Cadde için tasarlanmış Twister, endurolar kadar konforlu olmasa da yarış motorlarından daha yumuşak süspansiyona sahip. Benim gibi diğer Twister kullananların motorda en başarılı bulduğu özelliklerden biri motosikletin dönüşlerdeki yol tutuş kabiliyeti.

Önde 276 mm tek disk ve arkada 130 mm kampana frenin bulunduğu motor her iki frenin uyumlu kullanıldığı durumlarda motosikleti durdurmayı başarıyor. Acemilik günlerimde ön tekerleği kilitlesem de bu güne kadar bir sorun yaşamadım.

Twister’da kullanılan 100/80 arka ve 130/70 pirelli MT75 arka lastikleri 5 kollu jantlar ile sportif görünüme katkıda bulunuyor. Sportif lastiklerin ısınmadan önce kayma eğilimi göstersede genel olarak sorunsuz. 17 inc jantlar da mayın tarlası yollarımızda yeterli büyüklükte. Estetik açıdan ise özellikle arkadan görünümde spor egzos, geniş arka lastik ve yarış tarzı kuyruk motora hoş bir görünüm veriyor.

Kumandalar ve Aksesuar

78 cm Sele yüksekliği ve 135 kg boş ağırlığı ile bayanların da kolayca kullanabileceği motorun sele, elcik ve pedal konumlarının rahatlığı da kullanımı kolaylaştıran unsurlar. Ayna görüşünün biraz daha başarılı olabileceği Twister’da kumandalar fonksiyonel tasarlanmış. Yarış motorlarında ilk olarak görmeye başladığımız sol el işaret parmağı ile basılan selektör düğmesi ise kullanımda kolaylık sağlıyor. Gösterge paneli ise Twister’ın en cazibeli yanlarından. Büyük abisi X11 tarzındaki gösterge panelinde analog hız ve devir göstergeleri arasındaki digital bölümde saat, kilometre, tripmetre ve benzin göstergesi bulunuyor. Kırmızı-turuncu arası bir renkte aydınlatmaya sahip gösterge paneli gece ve gündüz rahatça okunabiliyor.

Sadece yan ayaklık bulunan Twister’da “cut.off switch” 1. viteste motoru çalıştırma anında motosikletin altınızdan fırlamasını ve ayaklık açıkken hareket ederek tehlikeli durumların oluşmasını engelliyor. Ayaklığın kolay kapanabiliyor olması nedeniyle park halindeyken devrilmemesi için direksiyon kilidi ve 1. viteste park etmek gerekiyor. Orta sehpa bulunmaması ise ayrıca zinciri yağlamayı güçleştiren bir unsur. Zincir demişken o-ring zincirlerin kullanıldığını söylemeden geçmemeli.

Twister’ınız varsa bir husus da sele altındaki bölüme kullanım klavuzu gibi eşyaları koymamanız. Bunlar yolda giderken kayarak, yine sele altında bulunan hava filtresi girişlerini kapatarak motorunuzun çalışmasını engelleyebiliyorlar.

Sonuç olarak 30 dakikalık morosiklet sürüş tecrübemle aldığım Twister’ımla bir günde birbirimize alıştık ve 12. günde 1.000 km’yi yapıp rodaj bakımına gittik. 2. Haftada da Honda İzmir’in Marmaris gezisinde ilk uzun yol seyahatimizi gerçekleştirdik. Şimdi ise neredeyse hergün işe birlikte gidip geliyoruz ve büyük keyif alıyorum. Halen limitlerine çıkamadığım viraj kabiliyeti, düşük süratlerdeki akselerasyonu ve Honda kalitesi ile ağırlıklı olarak şehir içinde motosiklet kullananlara ve yeni başlayacaklara önerebileceğim bir model. Ayrıca “Hafifsiklet sportif cadde motoru” Twister, 5.500 YTL civarındaki fiyatı ile de rakipsiz bir motosiklet. Her ne kadar “İyi bir başlangıç” sloganıyla lanse edilsede tecrübeli ikitekercilerin de uzun yıllar kullanabileceği bir yol dostu.

Eklenme April 16th 2005
Yazan: Cüneyt Başeski
Puan:
İlgili Bağlantı: Honda CBX250 Twister Sitesi
Hit: 20555
Dil: turkish

  

[ İncelemelere Geri Dön | Yorum Ekle ]
 
 

Bilgi & Servisler

Foto Galeri



Etiketler

endurocu motosiklet enduro redbull

ikiteker haberler yarışlar geziler

motokros macera kamp festivaller

forumlar xfighters dragyarışları

motogp seatosky supermoto dakar

Twitter

Web sitemizde yayınlanan en son güncel haberler, makale ve duyurulardan anında haberdar olmak için tarayıcınızda anlık bildirimleri etkinleştirebilirsiniz. Bu ücretsiz bir servistir...

Bildirimleri Etkinleştirin

Copyright © 2004, Tüm Hakları Saklıdır

endurocu   endurocu   endurocu   endurocu   endurocu

Ana Sayfa   Üyeler   Yazarlar