Endurocu.Com

         
 

 

 
         
  |  Giriş  |  Hemen Üye Ol    

 
  www.endurocu.com :: Başlığı Görüntüle - Uzun Yol Motokros Tavsiyeleri

 Sıkça Sorulan SorularSıkça Sorulan Sorular   AramaArama   Motosiklet GruplarıMotosiklet Grupları   HesabınızHesabınız   Özel Mesajlar (PM)Özel Mesajlar (PM)   GirişGiriş 

Uzun Yol Motokros Tavsiyeleri
Sayfa 1, 2  Sonraki
 
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    www.endurocu.com Forum Ana Sayfası -> Sürüş Eğitimi
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alfa
------------------------
------------------------


Kayıt: Mar 04, 2007
Mesajlar: 527
Nerden: İstanbul
OFFLINE

MesajTarih: Cum Tem 13, 2007 6:37 pm    Mesaj konusu: Uzun Yol Motokros Tavsiyeleri Alıntıyla Cevap Ver

UZUN YOL KROS TAVSİYELERİ

Çok sert virajlar dışında ayakta durunuz. Bu size motor üzerinde daha fazla kontrol gücü verir ayrıca sırtınız ve beliniz yerine bacaklarınız süspansiyon görevi görür.

Başınızı/bedeninizin üst tarafını oynatmayın. Bir ağaç dalından başınızı korumak dışında.

Motoru kontra dengede tutun. Tırmanıyorsanız öne eğilin, iniyorsanız geri oturun. Aynı şekilde bedeninizi motor sağa sola oynadıkça oynatmadan yer yüzeyine olabildiğince dikey olarak tutun.

Eldivenlerinize bebek pudrası sürün, sıcak günlerde ellerinizin terlemesini önleyecektir. Ayrıca koruma parçalı alt giysi giyiyorsanız bacaklarınızı da pudralayın, alt giysinin bacaklarınıza yapışmasını önler.

Yarıştan 2-3 gün öncesinden başlayarak çok su içiniz ayrıca spor içeceklerde içiniz. Yarıştan birkaç saat öncesinde ise su içmeyi bırakınız. Bu sizin yarış esnasında fazla pitstop(ihtiyaç molası verme) yapma ihtiyacına girmemeniz içindir. Ayrıca tuz alımınızda yüksek olsun.

Diğer yarışçılara karşı düşünceli ve gerektiğinde yardıma hazır olunuz.

Yarış öncesi ihtiyaç listenizi iyi ezberleyin yada yazın.

Dönüşlerde öne eğilin. Tankın üzerinde yüksek bir şekilde dönüş yönünde.

Dönüşlerde yardımı olması açısından debriyajı çekiniz. Bu sizin sert noktaların üzerinden aşmanıza yardımcıda olacaktır ayrıca motorun durmasını engelleyecektir.

Spor içeceklerinin etkili olabilmesi için yarıştan epey önce içilmeleri gerektiğini biliniz.

Kondisyonunuz tam olmalıdır. Uzun kros yarışlarında kolların, bacakların, omuzların ve sırtın ne kadar zorlandığını ancak yarışmış olanlar bilir.


YARIŞ HAZIRLIĞI

1. Çok su içiniz. Minimum 3-4 litre/gün olmak kaydıyla yarış öncesi 3-5 gün boyunca.
2. Yarıştan bir gün önceki antrenmanınız da bile çok su içiniz.
3. Sürüşten hemen öncesinde ve sonrasında “Gatorade” içiniz.
4. Gereksiz durma ihtiyacınızın olmaması için yarıştan 1.5-2 saat önce tüm içme işlemini bırakınız.
5. Duruş zamanından(cut-off time) hemen önce enerji içeceği, fıstıklı bal, jeli sandviç(protein ve şeker) tüketiniz.
6. Tüm donanımlarınızı ilk ihtiyacınız olacaklar en üstte olacak şekilde yarıştan çok öncesinde hazırlayıp yerleştiriniz.
7. Esas eldivenlerin altına iç eldiven giyiniz onun öncesinde ellerinize bebek pudrası sürünüz.
8. 32 ve üstü derecelerde başınız hariç tüm vücudunuzu bebek pudrası ile pudralayınız.
9. Çok tozlu bir parkurda iseniz özel bir yüz koruma camı(googles) kullanılmalıdır. Bu iç koruma camının üst tarafındaki köpük çerçevesine, yüzünüzün olduğu tarafına değil dış tarafa olacak şekilde çerçeve gresi sürünüz.
10. Bu koruma camlarını gelişi güzel atmayınız. Kullanıp atabileceğiniz kaplar kullanınız.
11. İçi buz dolu bir heybe taşıyın çünkü “Gatorade” in tadı tahammül edilmeyecek kadar berbattır.
12. Tüm donanımlarınızı giyiniz.

Gatorade, Florida Üniversitesince bulunan bedenimizdeki elektrolitleri yenilemek için sporcularca içilen, bedenin su kaybından kurumasını önlemek için aldığımız suyun gene bedenimizce kullanılabilmesini sağlayan %6karbonhidrat ve minerallerden mürekkep su rengine yakın rengi olan bir spor içeceğidir. Çeşitli tatlandırıcılı, limonlu, portakallı vs gibi karışımları vardır.


VİRAJLARLA BAŞ ETMEK

Virajlarla baş etmek her şeyden önce ivmelenmek, zamanlamak, ve vücut pozisyonu(ağırlığın aktarılması) demektir.

1. Viraja girmeden vitesinizi seçin ve frenlemenizin çoğunun motor kompresyonu ile yapılması gerekmektedir. Motoru bayıltırsanız ancak doğru pozisyonda iseniz tekrar vurdurarak çalıştırmanız sorun olmaz.(Bu teknik piston üzerindeki basıncı boşaltma mekanizması olan dört silindirliler için mümkündür.)
2. Çok sert frenler yapılmamalıdır. Motor kompresyonu kısmen arka tekerin tutunmasını sıfırlayıp “back in” denilen arkanın yanınıza gelir şekilde savrulmasını sağlayacaktır.
3. Ön teker viraja girmeden hemen önce debriyajı tam ve hızla çekin, ağırlığınızı ön teker üzerine kaydırın ve ön teker apekse varır varmaz arka freni kazıklayınız.
4. Bakışınızı çıkışa doğru çeviriniz. Arka kayarak sizi doğru yöne çevirdiğinde motoru dönüşe doğru yönlendirin(gidonu çevirin) ta ki her şey sizin istediğiniz yönü gösterinceye kadar.
5. Dört zamanlı motorun debriyajı elektrik düğmesi gibi kullanılmalıdır. İki zamanlının debriyajı ise tüye dokunur şekilde kullanılmalıdır. Aksi takdirde iki zamanlı motorun debriyajını akşam yemekte kızarmış rosto olarak yersiniz. 4. adımı tamamladığınızda arka freni serbest bırakıp tetiği çekin. (Gazlayın).



Zafer sizinle olsun.

Alfa.
_________________
Karanlığa küfür edeceğinize kalkıp bir mum yakın. Konfiçyüs.

http://alfamotosiklet.blogspot.com
www.alfamotosiklet.net


En son Alfa tarafından Pts Tem 16, 2007 11:20 am tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSN Messenger
Sponsor Linkler







Tarih:     Mesaj konusu:

Başa dön
Sahinoz
Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye


Kayıt: May 03, 2007
Mesajlar: 291
Nerden: İstanbul
OFFLINE

MesajTarih: Cum Tem 13, 2007 7:41 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Tarihi dikkatimi çekti "Tarih: Cmt Tem 14, 2007 2:37 am" Shocked Demek ki Alfa bizden bir adım önde gidiyor Very Happy

Aslında dikkat ettim de yazılanlar belli türden virajlar için geçerli. Mesela düz ve geniş yaylı virajlarda arka fren kullanılmıyor onun yerine gaz kullanarak akıcı bir drift yapılıyor. Anlatılan arka kaydırma tekniği genelde çok keskin 180 derece dönüşlerde kullanılan teknik. Bazı ters eğimli virajlarda zaten arka frene dokunan yere daha yakın hissedebilir kendini Smile Yani her virajın kendine göre bir dönüş stili var, birden fazla da olabilir mesela önünüzde biri varken onun çizgisini takip ederek bir yere varamazsınız, alternatifler denemekte yarar var. 2 zamanlı hiç denemedim ama çok daha sert oldukları kesin, ama tempoyu düşük tutmadan akıcı bir sürüşle 4-zamanlı makineyle 2-zamanlıya yetişmek mümkün, tabi ondaki adamdan iyi sürmek şartıyla Wink

Virajları genellersek ağırlık ön tekere, vücut dik ve dış dirsek biraz yukarda, arka fren kontrollü, gaz ne yavaş kalkacak kadar az ne de çok patinaj yapacak kadar fazla verilmeli, ama söylendiği kadar kolay olmuyor bol pratik lazım. Pisti de iyi tanımak çok avantaj sağlar ilk turlarda. Bu arada debriyaj hakkında çok bilgim yok şimdilik XT350 sürdüğüm için sadece gazla dönüyorum problem olmuyor ama 2-zamanlı olsa canıma okuyabilir. Neyse çok konuşmayayım, anılarımı canlandırdığın için teşekkürler Alfa Rolling Eyes
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder MSN Messenger
Alfa
------------------------
------------------------


Kayıt: Mar 04, 2007
Mesajlar: 527
Nerden: İstanbul
OFFLINE

MesajTarih: Cum Tem 13, 2007 8:51 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Merhaba Şahinöz,

Bildiklerinizi bu yolda öğrenme ihtiyacı olan genç sporculara faydalı olması açısından neden metodik bir tarzda, başlangıçtan ileri seviyeye doğru anlaşılır bir sadelikte yazmayı denemiyorsunuz?

Ben malesef kros tecrübesi olmayan biriyim. Ama yazdıklarım güvenilir yabancı kaynakların doğru yapılmış bire bir tercümesidir. Esasen benim motora başladığım 68 li yıllarda kros diye birşey yoktu. Bunlar 80 sonrası oluşumlar. her neyse önerimi değerlendirirseniz mennun olurum.

Selamlarımla,
Alfa.
_________________
Karanlığa küfür edeceğinize kalkıp bir mum yakın. Konfiçyüs.

http://alfamotosiklet.blogspot.com
www.alfamotosiklet.net
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSN Messenger
Sahinoz
Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye


Kayıt: May 03, 2007
Mesajlar: 291
Nerden: İstanbul
OFFLINE

MesajTarih: Cum Tem 13, 2007 11:17 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Tabi ki yazdıklarınız kesinlikle doğru teknikler. Ama farklı virajların kendine has değişik dönüş teknikleri var. Bu taktik keskin 180'ler için çok güzel. Ben de genel olarak sitelerden okuduğum ve aynı zamanda denemiş olduğum şeyleri yazdım. Henüz yeni olduğum için denememiş olduklarımı yazmak istemedim çünkü yanlış bilgi vermek istemem.

Ama en azından yukarda dediklerimi toparlayayım biraz:

Virajda genellenebilecek şeyler öncelikle ağırlığın mümkün oldukça öne verilmesi, alıştıktan bir süre sonra depoya yapışmak istiyorsunuz zaten. Ayak açmak da çok önemli, ayak öne doğru olacak ama kasılmayacak ki esneme payı olsun, her an yere vurmaya hazır olmalı. Vücut önde ve dik, içteki ayak açık, dışardaki peg'e ağırlık veriliyor zaten mecbur olarak, bu da virajın sonunda toparlayıcı etki yapıyor. Çok hızlı tur zamanları için duraksamayın deniyor, yani ya gazlayın ya frenleyin arada bekleme sürenizi yok edin. Frenler yolun müsade ettiğince sert olmalı ki geç yapılabilsin. Her zaman söylenilen bir söz de azcık da olsa gazı açın, yavaş olmanız gerekse bile azcık gaz vermek daha iyidir deniyor ve cidden dönüşte çizginizi kontrol ederken öyle oluyor.

Virajların teknikleri çok farklı olabiliyor. Virajın eğimi, dönüş açısı, kenar varsa onun eğimi, virajın açıklığı, yolun durumu bile çok etkili. Mesela aynı pistte yarışta lastik izleri oluştuğu için sürüş değişiyor. Ama geniş bi tecrübeye sahip değilim ve o kadar çok değişken var ki bunların hepsini yazmak imkansız gibi. Bu güne kadar biriktirdiklerimi teorik olarak öğrenmek için sanırım toplamda 50 sayfa okumuşumdur internetten ve 20-30 video izlemişimdir youtube'dan.

Aslında teorik önemli tabi ama birçoğu zaten sürdükçe kendi kendine gelişen şeyler. İlk başladığımda arka nasıl kaydırılır acaba diye düşünüyordum ama 3. gün baktım ki zaten kasıtlı olmadan arka kaydırıyorum gaz vererek. Önemli olan şey azim ve bol pratik, bir süre sonra herşey yerli yerine oturmaya başlıyor.

Start için de bildiklerimi yazayım, ilk önce güzel bir başlangıç yeri bulun kendinize, toprağı yumuşak olmasın, eğer varsa da ayağınızla biraz süpürün sonra sert şekilde ezin ve mümkün oldukça temiz olmasını sağlayın. Sonra herkes dizilecek, heyecanlar artacak, tedirgin olmak gayet normal ama unutmayın ki herkes sizinle aynı durumda. 20-30 motorsiklet olması sizi korkutmasın. Güzel bir konsantrasyonun ardından vitesinizi 2'ye alın çünkü boşa patinaj çekmek istemezsiniz, yarışın başlamasına az kala debriyajı çekip motoru en güzel güç verdiği devirlere getirin ve motoru tam kavrama noktasının ucunda tutun hafif ön fren yaparak. Start verildiğinde ağırlığınız önde olmasın, eğer yol kuruysa ortada, çamursa geride olsun ki daha çok tutuş sağlayabilesiniz, ama hızlanmaya başlar başlamaz öne ağırlık verin ki ön kalkmasın fazla. 2. viteste olmanın başka bir yararı da vites değişme zamanının tasarruf edilmiş olması. Bu arada vitesleri hep debriyajsız değişiyoruz zaman kaybı olmaması için. Çok söylenilen bir söz varmış: "Yarış iki bölümden oluşur; startdan ilk viraja ve ilk virajdan damalı bayrağa." Özlü ve güzel geldi bana, ki o yüzden aklımda kalmıştır.

Şimdilik bu kadar yazabildim ama ilerledikçe özellikle uçuş konusuna değinmek isterim, şimdilik ilk önce benim öğrenmem lazım Smile Hocam bu arada uzun yazı yazmak ne kadar emek istiyormuş onu anladım,

Saygılarımla.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder MSN Messenger
Alfa
------------------------
------------------------


Kayıt: Mar 04, 2007
Mesajlar: 527
Nerden: İstanbul
OFFLINE

MesajTarih: Cmt Tem 14, 2007 12:44 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Çok sağol ama ayrı bir başlıkla yazki herkes takip edebilsin. Bu yazdıklarını katagorikleştirmen lazım. Yani böyle sohbet havasında verirsen okuyanın kafasında az kalır. Hatta benim tercümelerimide metinlerinin içinde kullan. Amaç azami faydalı olmaktır. Selamlar.
_________________
Karanlığa küfür edeceğinize kalkıp bir mum yakın. Konfiçyüs.

http://alfamotosiklet.blogspot.com
www.alfamotosiklet.net
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSN Messenger
Hızlı Cevap
Kullanıcı Adı:


Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow Neutral Mr. Green
Seçenekler
Son Mesajı Alıntı Yap
 
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    www.endurocu.com Forum Ana Sayfası -> Sürüş Eğitimi Tüm saatler GMT +2 Saat
Sayfa 1, 2  Sonraki
1. sayfa (Toplam 2 sayfa)

 
Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız

   
 
 
Bilgi & Servisler

Foto Galeri



Etiketler

endurocu motosiklet enduro redbull

ikiteker haberler yarışlar geziler

motokros macera kamp festivaller

forumlar xfighters dragyarışları

motogp seatosky supermoto dakar

Twitter

Web sitemizde yayınlanan en son güncel haberler, makale ve duyurulardan anında haberdar olmak için tarayıcınızda anlık bildirimleri etkinleştirebilirsiniz. Bu ücretsiz bir servistir...

Bildirimleri Etkinleştirin

Copyright © 2004, Tüm Hakları Saklıdır

endurocu   endurocu   endurocu   endurocu   endurocu

Ana Sayfa   Üyeler   Yazarlar