Endurocu.Com

         
 

 

 
         
  |  Giriş  |  Hemen Üye Ol    

 
  www.endurocu.com :: Başlığı Görüntüle - Uykusuzluk Belirtileri ve Yapılması Gerekenler

 Sıkça Sorulan SorularSıkça Sorulan Sorular   AramaArama   Motosiklet GruplarıMotosiklet Grupları   HesabınızHesabınız   Özel Mesajlar (PM)Özel Mesajlar (PM)   GirişGiriş 

Uykusuzluk Belirtileri ve Yapılması Gerekenler
Sayfa 1, 2  Sonraki
 
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    www.endurocu.com Forum Ana Sayfası -> Sürüş Eğitimi
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alfa
------------------------
------------------------


Kayıt: Mar 04, 2007
Mesajlar: 527
Nerden: İstanbul
OFFLINE

MesajTarih: Pts May 07, 2007 3:04 pm    Mesaj konusu: Uykusuzluk Belirtileri ve Yapılması Gerekenler Alıntıyla Cevap Ver

UYKUSUZLUK DURUMUNDA YAPILMASI GEREKENLER…

Yapılan resmi araştırmalara göre yollardaki ölümle sonuçlanan kazaların baş sebepleri arasında gelen uykusuz araç kullanımı alkollü kullanım sebebi ile oluşan kazalardan önde gelmektedir.

Uykusuzluk konusunda yapısal olarak monoton sürüş olarak kabul edilen otobanlarda bu kazlar çok daha fazladır. Yüksek süratte olduğu için kazalardaki ciddi yaralanmalar artmaktadır. Ağır vasıtalar sayaçlarla kontrol altına alındığı halde binek vasıtalarında böyle bir kontrol mekanizması hala düşünülmemektedir.

Problem diğer yönden kısmen de bedenlerimizin belirli zamanlarda uykuya programlanmış olmasından kaynaklanmaktadır. Gece saat 02.00 ile 06.00 ararı en tehlikeli zamanlar olmakla birlikte çok az insanın bildiği öğlen vakti 12.00 ile 16.00 arası saatlerde kritik uyku saatleridir. Eğer ileri yaşlardaysanız ve ağır bir akşam yemeği yemişseniz bu durumu daha da kötüleştirecektir. Bu yüzden vardiyalı çalışan sürücüler uyku düzenleri değişeceğinden ağır risk altına girmektedirler.

Simülatör araştırmaları sürücünün gerçek uyuma problemi başlamadan 40 dakika önce bunu hissetmeye başlayacağını göstermiştir. Maalesef bu durumda mola verip uyumak yerine onlar bu süreci sürüşe devam ederek geçirmekle kazaya davetiye çıkarmaktadırlar. Sürücülerin çoğu uykunun üzerlerine çökmeye başladığının farkındadırlar ama fark edemedikleri şey o anlarda ne kadar kötü sürüş yaptıklarıdır. Ve bu şekilde devamda bilinçli olarak ısrar ettiklerinde sürüşlerinin sonu birkaç mil ötelerindedir. Sürücülerin uyuması neticesi olan kazlara şahit olanlar kaza olmadan önce araçların çok yanlış bir şekilde kullanılmış olduğunu çoğunlukla beyan etmişlerdir.(Aşırı hız, yanlış sollama, zig zag lar, savrulmalar vs.).

Sürücülerin çoğu yorgunluklarının üstesinden pencereyi açarak yada müzik sesini yükselterek gelmeye çalışırlar. Ancak bu şekilde yolda uykulu bir şekilde geçirilen her saniye çok uzun bir zamandır.

Uyku sersemliğine engel olmak için:

. Seyahatiniz boyunca her iki saate bir 15 dakika mola verecek şekilde yolculuk öncesi planınızı yapıp ihmal etmeden uygulayın.
. Uykunuz bastırdığında mola verip en az yarım saat uyuyun.
. Çay ve kahvenin uyarıcı etkisi geçicidir gerekiyorsa kestirme yapın.
. Eğer uyku bastırıyorsa güvenli ilk yerde durunuz. Otobanda iseniz ilk benzin servis istasyonlarına varmayı beklemeden ilk çıkıştan otobandan çıkınız.
. Hemen durma imkanınız yoksa(mesela otoban kavşaklarında iseniz) temiz hava için pencereyi açınız yada vizörünüzü gözlerinizi korumasız bırakmayacak şekilde açınız. Az da olsa yardımı olur.
. Eğer gözleriniz kapanmaya ve başınız düşecek gibi olmaya başlarsa, otobanda dahi olsanız, acil durum hattını kullanın. Çünkü buda acil bir durumdur. Polis başınıza dert olmasın diye aracınızdan inin, lastikleri tekmeler gibi yapın, elektrik kesicisini kapatıp sanki motor çalışmıyormuş gibi marşa basın veya araba ise kaputunu açın yada her neyse bir şeyler bulun ve bu şekilde geçireceğiniz birkaç dakikanın da size uykunuzun açılması yönünde bir sonraki çıkışa varana kadar faydası olacaktır.

Sonuç olarak motor üzerinde uykuya dalınır mı diye soracak olursanız kendi tecrübelerimden söyleyeyim EVET dalınır. Sıcak bir yaz günüydü saat 15.30 ve ben sabah 09.00 dan beri motor sürüyordum son yol çıkışını geçtiğimde benim gideceğim yere 20 km kalmıştı. Üzerime ölüm gibi çöken uyku tam burada geldi ve sürüşümün bozulduğunu fark ettim. Hareketlerim yavaşlamıştı ve kısa gidon hareketleri gitmiş yerine geniş ama ağır gidon hareketleri başlamıştı, kamyonlara 5 metre yaklaştığımda ancak yakınlığı algılayabilmek gibi algılamamda ve hareketlerimde bozulmalar başlamıştı. Kısa bir müddet sonra orta şeridin üzerinde sağa sola sol sinyalim açık olarak gidip geldiğimi fark ettim ve hemen kenara çekip durdum. Kaskımı çıkarıp sağa sola yürümeler, zıplamalar yaptım, şarkılar söyleyip yüzümü tokatladım, yanımdaki suyla yüzümü ıslattım, derin nefesler alıp verdim ve bunlar beni gelecek çıkışa kadar sağ salim ulaştıracak dinçliği sağladı.

Alpaslan.
_________________
Karanlığa küfür edeceğinize kalkıp bir mum yakın. Konfiçyüs.

http://alfamotosiklet.blogspot.com
www.alfamotosiklet.net


En son Alfa tarafından Cum Hzr 08, 2007 2:27 am tarihinde değiştirildi, toplamda 3 kere değiştirildi
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSN Messenger
Sponsor Linkler







Tarih:     Mesaj konusu:

Başa dön
Navihawk
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt: Sep 16, 2004
Mesajlar: 713
Nerden: Samsun
OFFLINE

MesajTarih: Pts May 07, 2007 6:38 pm    Mesaj konusu: öyle sinsi bir şey ki anlatamam arkadaşlar.... Alıntıyla Cevap Ver

Bu yazı üzerine yaşadığımız bir olayı nakladivereyim,pilot arkadaşım ile samsundan kalkışı müteakip Cessna 172 ile eskişehir de indikve resmi birçok işimizi halledip ,escort marka standart bir araç ile samsuna dönmek üzere yola çıktık.Daha sonra Ankarada da resmi işlemlerimizi halledip yola devam ettik ama geceyarısından sonra sungurluya varma-dan benim pilim bitti diyerek arkadaşıma direksiyonu devredip hemen uyudum.
Akabinde kendisi de uykuya yenik düşeceğini anlayınca çoruma varma-dan yolun sağına çekip,bir traktör tamircisinin dükkanına kepenge değecek şekilde park edip uyumuş,
Sabah derinden ezan sesiyle kirpik arasından paslı kepenkleri gördüğüm
anda korkudan kamyon altına girdiğimizi düşünerek öyle bir sıçradım ki
sevgili arkadaşlar bizim pilotunda aklı çıktı korkudan tabii,o anda yorum
yapamadığımız için dakikalarca nabzımız yüksek attı ancak çay dan sonra
kendime gelmiştim.
İşte uykusuzluk öyle sinsi bir şey ki az kaldı ,ha gayret 10 dalkika sonra evdeyiz telkinleri aslında tükenişin ta kendisidir.Tabii sonuda hüsranla bitmekte ve bir çok ocaklar sönmektedir.
_________________
Yamaha Touching Your Heart
M.Teoman(X-Max'06)UlUtaş
Safety First then RIDE!


Seni hiç unutamadım ELENOR
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder MSN Messenger
Alfa
------------------------
------------------------


Kayıt: Mar 04, 2007
Mesajlar: 527
Nerden: İstanbul
OFFLINE

MesajTarih: Pts May 07, 2007 7:28 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Şakaya gelmez bir konu. Mola vermek gerek. Son pişmanlıklar fayda vermiyor.
_________________
Karanlığa küfür edeceğinize kalkıp bir mum yakın. Konfiçyüs.

http://alfamotosiklet.blogspot.com
www.alfamotosiklet.net
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSN Messenger
xr650r
Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye


Kayıt: Nov 08, 2004
Mesajlar: 108
Nerden: samsun
OFFLINE

MesajTarih: Sal May 08, 2007 9:03 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Size belki de inanmayacağınız bir anı. 17 yıl önce Marmaris'ten İstanbul'a dönmek üzere sabahın 6'sında yola çıktım. Ancak sabaha kadar uyumamış olmanın verdiği yorgunluk ve öğleye doğru havanın iyice ısınması ile bende uyku belirtileri başladı ama önemsemedim. Sonra müthiş bir gürültü ile sıçradım yani uyandım. Gürültü ise karşı yönden gelip yanımdan geçen kamyonun sesi imiş. Hemen durdum elimi yüzümü yıkayıp ayıldıktan sonra yola devam ettim. Yaklaşık yarım saat sonra aynı gürültü ile tekrar sıçrayınca yoldaki ilk ağacın altında birkaç saat uyumayı tercih ettim.
Motosiklet üzerinde uyunur mu demeyin. Uykudan sıçrayarak uyandığıma göre uyuduğum kesin. Ancak ne kadar süre uyuduğumu tabi ki bilmiyorum, ama sanırım sadece 1-2 saniyedir.
Sonuç olarak sonsuza kadar uyumamak için biraz uyumak lazım.
_________________
Hakan KAHVECİOĞLU-Honda XR650R-SKY TEAM ST200TR
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder
profi66
Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye


Kayıt: Jun 23, 2005
Mesajlar: 192
Nerden: www.villalevent.com
OFFLINE

MesajTarih: Sal May 08, 2007 9:49 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

dostlar ben bu konuya gerek ve yeter şartlar analizi diyerek dalacağım. malumunuz uyku, sadece uykusuzluk sonucu ortaya çıkmıyor, uykusuz olmasanız gerekli şartları taşıyan bir ortamda uyguya esir olabilirsiniz. diğer bir açıdan kullanım bozukluğu yada kontrol kaybı da sadece kullanım sırasında uyku ile meydana gelmiyor, belki uykuya pek uzak olmayan dalgınlık, konsantrasyon kaybı v.b. sebepler de unutulmaması gereken faktörler arasında.
bence iyi sürücü, hedefe varmayı hak eden sürücü, iki tekere binmeye yada o aleti kullanmaya vakıf sürücü içinde bulunduğu ortamın gerek ve yeter şartlarını iyi analiz eden ve gereklerini yerine getirendir.
mesela uykusuzluk her zaman yeter şart oluşturmayabilir ama bunu tamamlayacak konsantrasyon kaybı (ki bu farklı sebeplerden kaynaklanabir, kafanızı yolun ve sürüşünüzün değil başka bir düşüncenin meşgul etmesi gibi) veya konsantrasyon kaybına zemin hazırlayacak bir sürüş stili dahi (ıssız ve problemsız bır otobanda aşırı guvenlık tedbırlerıne gerek olmadıgı, suprızlerın olusmayacagı dusuncesı rahat bır sekılde arac kullanmak gıbı)acı sona sizi bir adım daha yaklaştırabilir.
bazan da bunun tersı olusur, aslında uykusuz degılsınızdır ancak ortam o kadar mukemmel bır tuzak hazırlar kı sıze gözleri açık olarak dalarsınız hayal/uyku alemine, yine meydana gelir o müthiş konsantrasyon kaybı.
sanırım benim yazımın ana fikri uyku dan çok konsantrasyon kaybının, yaptığınız işe odaklanmamış olmanın, ortam gerek ve yeter şartlarını iyi analiz etmemenin daha tehlikeli olduğunu ana fikir haline getirdi, uyku bunun sadece belki gereklerinden belki de yeterlerinden biri.
_________________
A (Rh+) mpank DR800Big / TE510E / GSXR750

Filleri kuyruğundan çekerek
Tepeleri aşırtmaktı görevim
Günler bitti filler tükenmedi
Ben elimden geleni yaptım
Gerisini siz tamamlayın.
(İsmail CEM)
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSN Messenger
Hızlı Cevap
Kullanıcı Adı:


Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow Neutral Mr. Green
Seçenekler
Son Mesajı Alıntı Yap
 
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    www.endurocu.com Forum Ana Sayfası -> Sürüş Eğitimi Tüm saatler GMT +2 Saat
Sayfa 1, 2  Sonraki
1. sayfa (Toplam 2 sayfa)

 
Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız

   
 
 
Bilgi & Servisler

Foto Galeri



Etiketler

endurocu motosiklet enduro redbull

ikiteker haberler yarışlar geziler

motokros macera kamp festivaller

forumlar xfighters dragyarışları

motogp seatosky supermoto dakar

Twitter

Web sitemizde yayınlanan en son güncel haberler, makale ve duyurulardan anında haberdar olmak için tarayıcınızda anlık bildirimleri etkinleştirebilirsiniz. Bu ücretsiz bir servistir...

Bildirimleri Etkinleştirin

Copyright © 2004, Tüm Hakları Saklıdır

endurocu   endurocu   endurocu   endurocu   endurocu

Ana Sayfa   Üyeler   Yazarlar