Endurocu.Com

         
 

 

 
         
  |  Giriş  |  Hemen Üye Ol    

 
  www.endurocu.com :: Başlığı Görüntüle - Yağlama Üzerine!

 Sıkça Sorulan SorularSıkça Sorulan Sorular   AramaArama   Motosiklet GruplarıMotosiklet Grupları   HesabınızHesabınız   Özel Mesajlar (PM)Özel Mesajlar (PM)   GirişGiriş 

Yağlama Üzerine!

 
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    www.endurocu.com Forum Ana Sayfası -> Motosiklet Üzerine
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
end650
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt: Jun 05, 2004
Mesajlar: 553
Nerden: Samsun
OFFLINE

MesajTarih: Prş Nis 09, 2020 1:52 pm    Mesaj konusu: Yağlama Üzerine! Alıntıyla Cevap Ver

Araç sahibi olduğumuzdan beri hep kafamızı kurcalar.Çok devirli çalışan ve çabuk ısınan motosikletlerimiz üzerinde titizlikle dururuz .piyasada çok farklı marka ve üzerlerinde çeşitli modellerin bulunduğu yüzlerce çeşit yağ bulunmaktadır.Hiçbir satıcı da senin aracına bu uygun olur demez.En pahalı olan en iyi yağdır.En akıcı olan en iyi yağdır.içinde kaydırıcı katkılar bulunan en iyi yağdır.Wizkozitesi büyük olan en iyi yağdır.Bu markadan şaşmam en iyi marka budur ve buna benzer birsürü takıntılar yaparız.Çünkü yağ motorun kanıdır ,onsuz motor sürtünme ve ısıdan kısa zamanda zarar görür.Bizim için uygun yağ ise Afrikanın ekvator bölgesindeki bir araç sahibiyle ,Sibiryanın dondurucu soğuğundaki bir arac sahibi aynı model yağı kullanmamalıdır doğrusu.Yani kullandığın aracı-motosikleti hangi mevsimde daha ağırlıklı kullanıyorsan ona göre seçmelidir denebilir.Çok akışkan 0W30 bir yağ kışın iyiyken 0W 40 yağa göre daha sulanmış,yağlıktan çıkmış ve buhar basıncı daha artmış bir yağ haline gelebilir.Bu da içten motorun conta ,pompa,vb zorlaması veya yağın eksilmesi anlamına gelir.
Motora olması gerekenden daha ince motor yağı koyarsanız aracınızın motoru yağ kaçıracaktır. Sekmanlardan yanma odasına veya contadan motor dışına sızdırma yapabilir.Motor yağını motora olması gerekenden daha kalın yağ koyarsanız motorun komple yağlama yapması zor olacaktır. Yağ pompasını zorlayacaktır, yağ basıncı ile çalışan mekanik kısımlar daha geç çalışacaktır.

5W30 Motor yağı ,5W 40 ,10W 30 , 10W40 ,15W50 vs.
Motosikletlerimizde , Otomobillerimizde kullandığımız yağlar dört mevsimlik yağ olarak geçmektedir.İlk sayının ardından gelen W kış anlamına gelen W (winter'ın kısaltması) gelir.
İlk sayı (örneğin 5) yağın soğuktaki akışkanlığını tanımlar. Yani düşük sıcaklıklar altındaki yağın akışkanlığını temsil eder. İlk sayı ne kadar düşükse, yağ düşük sıcaklıklarda o kadar akışkan ve ince olacaktır.
İkinci Sayının Anlamı: W'den sonra gelen ikinci sayı, yüksek sıcaklıklar altındaki yağ akışkanlığını temsil eder. Sayı ne kadar yüksekse, yüksek sıcaklıklarda yağ o kadar kalın ve az akışkan olacaktır.Nekadar düşükse okadar incelecek ve sulanacaktır.
5W40 ile 5W30 Yağın Karşılaştırılırsa: Yukarıdaki bilgilere göre karşılaştıracak olsak 5W40 yağ, 5W30 yağ ile soğuk havalardaki akışkanlık performansında aynı olacakken sıcak havalarda 5W30 yağa göre daha yüksek derecelere kadar akışkanlığını koruyabilecektir. Aynı şekilde 0W20 yağ da 5W30 yağa göre daha ince olacaktır.
Piyasada genelde ince yağların daha iyi olduğu söylentisi dolaşır bu yanlıştır. Yüksek performanslı birçok araç da 10W60 gibi kalın bir yağ kullanılmaktadır. Piyasadaki en iyi yağın arabanız için uygun viskozitedeki yağ olduğunu unutmayın. Motoru yıpranmış ve 10 yaşına yaklaşmış bir araca 10W40 yağ kullanılması gerekebilirken yeni model partikül filtreli dizel bir araca partiküllü 5W30 motor yağı kullanılası güzel bir örnek olabilir.
Günümüz koşullarında üretilen araç yağları 10.000 - 15.000 kilometrelerde veya yılda bir kere değiştirilmek üzere optimize edilmektedir. Bu sınırlara yaklaşan yağlar genelde kirlenip viskozitesi azaldığı için bu periyotlar tavsiye edilmektedir.

En pahalı yağı koymak aracına en uygun yağı koymak anlamına gelmez.piyasada yağın konulan katkılar bulunmaktadır.Birçoğu ticari ürünlerdir.Senin motosikletinin de birçoğu yağ içinde çalışan debriyaj balatalarını da düşünerek uygun yağı ve Katkıyı koymalısın.yağlama yapayım derken aşındırma yapmayalım.
_________________
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder
Sponsor Linkler







Tarih:     Mesaj konusu:

Başa dön
Hızlı Cevap
Kullanıcı Adı:


Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow Neutral Mr. Green
Seçenekler
Son Mesajı Alıntı Yap
 
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    www.endurocu.com Forum Ana Sayfası -> Motosiklet Üzerine Tüm saatler GMT +2 Saat
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız

   
 
 
Bilgi & Servisler

Foto Galeri



Etiketler

endurocu motosiklet enduro redbull

ikiteker haberler yarışlar geziler

motokros macera kamp festivaller

forumlar xfighters dragyarışları

motogp seatosky supermoto dakar

Twitter

Web sitemizde yayınlanan en son güncel haberler, makale ve duyurulardan anında haberdar olmak için tarayıcınızda anlık bildirimleri etkinleştirebilirsiniz. Bu ücretsiz bir servistir...

Bildirimleri Etkinleştirin

Copyright © 2004, Tüm Hakları Saklıdır

endurocu   endurocu   endurocu   endurocu   endurocu

Ana Sayfa   Üyeler   Yazarlar