Önceki başlık :: Sonraki başlık |
Yazar |
Mesaj |
turkizmir Demirbaş Üye
|
Tarih: Çrş Ağu 08, 2012 4:13 pm Mesaj konusu: TİTREME |
|
|
ne kadar çok duyuyorum titreme, sarsıntı, titreşim kelimesini. özellikle tek silindir diye F650'ye yapılan yüklenmeler beni hep hayrete düşürüyor.
Birincisi DL'de kullandım, KLE'de,Africa Twinn'de. Bir motorun titrememesi için çalışmaması gerekiyor sanırım.
Siz hiç motor kulağı kopmuş bir otomobil sürdünüzmü, on metre gidemezsiniz titreşimden. yada önden çekişli bir otomobilin alt şanzıman kulağının yanlış bağlanması sonucu yarattığı titreşime şahit oldunuz mu? araba dağılıyor sanırsınız.
Mutlaka titreşim olacaktır ama bunun değerleri ve artıyorsa sebepleri vardır.
genelde arkadaşlarım motorlarla geldiklerinde "abi şunu alıp bi sürsene" derler, ben tamircimiyim yahu derim. Sen anlıyorsun dilinden bu işin diye ısrar ederler ve bindirirler. pek çok marka motoru bu şekilde test etme şansım oldu ama bakımlıyla sorunluyu inanın ayırtetmek ustalık istemiyor. motor zaten herşeyi anlatıyor altınızdayken.
Titreşimin pek çok sebepleri var, aslında bu konuyla ilgili topic açmışmıydık hatırlamıyorum açtıysakta bunu oraya onu buraya taşıbilir yöneticiler, sorun yok.
Titreşim motoru üreten firmanın üzerinde titizlikle durduğu konulardan biriyken, bizler hiçbir bilgimiz eğitimimiz olmadan dilimizin kemiğide olmadığından "titriyo" titreşim çok" "kroniği titreşim" demekten kendimizi alıkoymuyoruz.
benim F650'iyi kullanma şansı yakalayanlardan hiç duymadığım kelimelerdir aksine ""abi bu hiç titremiyor" dediklerinede şahit olmuşumdur.
Evet neden titremiyor?du.
Birincisi bütün motor saplamaları düzenli olarak kontrol edilir ve gevşemelerine müsade edilmezdi.
İkinci olarak aktarma organları üzerinde ayarlarmaları titizlikle kendim yapardım.
üçüncü olarak lastik havaları her zaman doğru basıncı gösterirdi
Dördüncü olarak sadece gözle ve basit bir düzenekle jantların eğriliğini tellerin gerginliğini GÖZLE ELLE kontrol ederek yapardım.
Beşinci olarak motorun içinde üretilen gücün debriyaj levhaları ile tekere iletildiğini bilirdim, yani bu levhalar sonsuza kadar sorunsuz çalışacak değillerdi ya, inceldikçe plakalar daha az baskı daha çok boşluk yapacaklar ve buda titreşimi destekleyecekti.
ve bakımsız hava filtresi bile motorun sağlıksız çalışmsına kasılmasına ve devir saatinin yüksek devirlere kolay çıkıp motorun atak yapamamasına sebep olacağını bilirdim.
yağın evsafını kaybetmiş olması parçaların birbirleriyle aşırı sürtünme yapmasına ve bununda titrelşim olarak geri dönmesinesebep olacağını bilirdim.
bu olaya en güzel örnek face ile beraber yaptığımız 10bin kilometre hiç bakım yapılmadan yol katedip herşeyi değiştirdiğimiz bakımdır. Motor üçnücü viteste 130 görmüş ve çok daha az yakıt harcamış ve altımda titremeden çalışmıştı.
Yani titriyorsa bunda mühendislerde değil, bakım noktalarını bakım sürelerini kaçırdığımızdan dolayı kendimizde aramalıyız hatayı.
geçenlerde bir arkadaşım transalpini sattı, bir vesileyle R11 almak istiyordu ve benim motorla yer değiştirdik, motorunun çok benzin yaktığından şikayet ediyordu, titreşim deseniz tillahı vardı, arka fren nerdeyse hiç yoktu ve aynalardaki titreşimden hiçbirşey görmeden ilerledim durdum.
Abime KLE aldık, aynı şey ondada vardı,adam eşşek gibi binmiş ne bakmış ne korumuş. sonunda sattı ayar tutmayan motoru yüzünden, herşey dönüyor dolaşıyor bakıma geliyor. Yoksa koskoca dünya devi markaların size bize bir gıcığı yok inanın...titretip dursunlar bizi durduk yere
Saygılar.... |
|
Başa dön |
|
|
Sponsor Linkler
|
Tarih: Mesaj konusu: |
|
|
|
|
Başa dön |
|
|
HELLAS Tecrübeli Üye
|
Tarih: Çrş Ağu 08, 2012 5:05 pm Mesaj konusu: |
|
|
ERKEK MOTORU TİTRECEK ABİ |
|
Başa dön |
|
|
motofire Tecrübeli Üye
|
Tarih: Çrş Ağu 08, 2012 5:59 pm Mesaj konusu: |
|
|
motorum titriyor diyeni harley davidsonıma bindiriyordum eskiden motordan indikden sonra kendi motorlarının titremediğini söylüyorlardı |
|
Başa dön |
|
|
turkizmir Demirbaş Üye
|
Tarih: Prş Ağu 09, 2012 8:55 am Mesaj konusu: |
|
|
motofire, sesli güldürdün yavvv |
|
Başa dön |
|
|
Oxygen Tecrübeli Üye
Kayıt: Oct 29, 2004 Mesajlar: 166 Nerden: Beylikdüzü / İstanbul
|
Tarih: Pts Ağu 13, 2012 3:15 pm Mesaj konusu: Re: TİTREME |
|
|
turkizmir demiş ki: |
Yoksa koskoca dünya devi markaların size bize bir gıcığı yok inanın...titretip dursunlar bizi durduk yere
Saygılar.... |
Sanırım Kros motorların özelilkle arazide tunumasını sağlamak için hatırı sayılır bir
seviyede titreşimli olması gerekiyor.
Saygılar... _________________ ismail Çiçek
Tiger 900 / CBF 150
Beylikdüzü / İSTANBUL
0532 640 38 45 |
|
Başa dön |
|
|
|
|
|
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
|
|
|