Denetimler kaza oranlarını düşürdü
Tarih: 08.07.2011 Saat: 20:00
Konu: Haberler


Son günlerde sürücülerin motosikletlerini trafik cezalarına tepki göstererek yakmasıyla gündeme gelen Adıyaman’da yapılan trafik denetimleriyle kaza oranlarının önemli oranda düştüğü ortaya çıktı. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte trafik denetimlerini arttıran Adıyaman Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri özellikle motosikletlerin denetimlerine ağırlık veriyor. Vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak, gürültüsüz ve sağlıklı bir çevrenin sağlanması amacıyla, tehlikeli bir şekilde, gürültülü, tescilsiz, sürücü belgesiz, trafiğe uygun olmayan, kasksız ve fazla yolcu ile motosiklet sürücüleri üzerinde yoğun denetimler yapılıyor.

MOTOSİKLET KAZALARINDA DÜŞÜŞ YAŞANDI

Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürü Nadir Telli, Adıyaman’da ilinde kayıtlı motorlu araç sayısı ile sürücü sayısı artmasına rağmen son bir ay içerisinde Adıyaman kent merkezinde, 25 yaralanmalı trafik kazası meydana geldiğini söyledi.

Telli, “Ölümlü ve yaralanmalı kazalar incelendiğinde motosikletlerin karıştığı kaza oranı yüzde 50 iken, yoğun denetimler sonucu bu oran yüzde 32′ye düşürülmüştür. Ortalama 30 günde şehrin önemli ana arterleri ile motosikletlerin sıkça kullanıldığı kavşak noktalarında eş zamanlı yapılan trafik denetimlerinde verimli sonuçlar alınmıştır. Bu amaçla, yaralamalı trafik kazalarına azaltmaya yönelik ilimiz sorumluluk bölgesi dahilinde son bir ay içerisinde yapılan trafik denetimlerinde 822 motosiklet kontrol edilmiştir. Kontroller neticesinde 191 adet motosiklet sürücüsüne toplam 24 bin 895 TL idari para cezası uygulanmış, 45 motosiklet trafiğe çıkmaya elverişli olmadığından dolayı trafikten men edilmiştir” dedi.

Telli ayrıca, “Sürücü belgesiz ve yeterli sürücü belgesi sınıfı dışında araç kullanan 30 araç sahibine 8 bin 700 TL, sürücülerden 45′i sürücü belgesiz, 7′si ve yetersiz sürücü belgesi olmak üzere toplam 52 sürücü Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edilmiştir. Trafiği düzenleme ve denetim görevlilerinin ikaz ve uyarılarına uymayan 15 sürücüye, 2 bin 100 TL, ruhsatsız motosiklet kullanmaktan 16 sürücüye bin 56 TL, plakasız motosiklet kullanan 25 sürücüye 4 bin 400 TL idari para cezası uygulanmıştır” diye konuştu.

MOTOSİKLET SÜRÜCÜLERİNİN RİSKİ DAHA FAZLA

Nadir Telli, özellikle motosiklet sürücülerinin yaralanma ve ölüm risklerinin daha fazla olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Motosiklet sınıfı araçlarının, güvenlik unsurları bakımından, diğer araç sınıflarına göre daha korunaksız ve sürücülerin de riskleri de diğer sürücüler göre daha fazla olduğu, meydana gelen trafik kazaları sonucundaki ölüm ve yaralanmalardan anlaşılmaktadır. İnsanların ulaşım ihtiyaçları genelde tasarruf ve kolay elde edilirliğe bağlıdır. Motosikletlerin bu denli tercih edilmesi fiyatı, işletme giderleri ve trafikte kolay ulaşım aracı olduğundandır. Ancak, trafik kazaları incelendiğinde; kazalardan en çok yaralanma ve ölümler bu motosikletlerde olduğu, sürücülerinden sürücü belgesiz olanlar trafik kurallarını bilmedikleri ve kavşak kazalarının ölümcül ya da ağır yaralanma ile sonuçlandığı görülmektedir. Ayrıca motosiklet sürücülerinden kazaya karışanların sürücü profiline bakıldığında; sürücü kabiliyetinden yoksun, sürücü belgesiz, aşırı ve gereksiz cesaretten dolayı fazla risk aldığı, işsiz ya da düşük gelirli olduğu, macera arayan psikolojiye sahip olduğu, ya da arkadaş gruplarında kendini ispatlama davranışıyla aşırı hız, kural ihlali ve riskli davranış sergilediği gözlenmektedir. Öncelikle yetişkinlerin (orta yaş üstü) motosiklet kazaları gençlere göre daha az olduğu, kazaları daha hafif atlattıkları ve yetişkinlerin sorumluluk duygusunun daha fazla olduğu gözlenmektedir. Trafik kazasına karışan ya da trafik uygulamalarında en çok karşımıza çıkan yetersiz sürücüler 18 yaş altı olduğu, çevreyi rahatsız edenler, görevli polisin dur ihtarına uymayıp, trafik polisini peşinde takip ettirmekten hoşlanan sürücüler, karayolunda trafik kazasını en çok yapanlar ya da kaza riski en fazla taşıyanlardır. Tüm bu gerçekler çerçevesinde; genç hayatları korumak, gürültüsüz bir çevre oluşturmak, insanların can ve mal güvenliği sağlanmak amacıyla trafik denetimleri elzem görülmektedir. Ancak etkin denetimlerin yanında, toplumsal bilince katkıda bulunmak amacıyla hayat boyu öğrenim ve öğretim sürdürülmeli, ilgili kurum ve kuruluşlar ile ailelere büyük görevler düşmektedir. Anne ve babalar nice zahmetlerle büyüttüğü evlatlarını koruyup kollamalı ve trafik kazasına neden olabilecek her türlü desteği evlatlarına vermelidir. Nice kaybolan hayatlar ve sakat kalanlar insanlar en ufak bir ihmalin soncudur.”

Kaynak: Haber 3





Bu haberin geldiği yer: Endurocu - Motosiklet ve Enduro Haberleri, Gezi, Kamp
http://www.endurocu.com

Bu haber için adres:
http://www.endurocu.com/modules.php?name=News&file=article&sid=724