1700 Yıl Önce Kurulan Split Şehri Onuruna Akdeniz Turu
Tarih: 08.09.2005 Saat: 23:01
Konu: Gezi/Kamp


Split şehrini kuran Roma İmparatoru Diocletian bizim İstanbul'a ismini veren Konstantin'in babası, Hıristiyanları acımasızca öldürmesiyle ünlü Roma İmparatoru Diocletian'ın 3. yüzyıl sonlarında Akdeniz'in güzel bir köşesine kendisine emeklilik sarayı yaptırmasıyla kurulmuş. Bugünlerde saray duvarlarının içinde yükselen katedral ve onun etrafını bir labirent gibi sarmalayan kafe, butik ve galerilerle dolu dar mermer sokaklarıyla Split sanki küçük bir Venedik. İşte bu güzel şehrin iki sakininin yol hikayesi...

İnsan doğasındaki macera, sanatçı ruhu ve araştırmacı bir yapı bu çiftin beklide ortak özellikleri. Mozaik sanatçısı, İspanyol etnografyası, moda dizaynırlığı; Hırvat çift 8 yıldır beraber turizm işletmeciliği yapıyorlar. Alen Krstulovic’in yat kaptanlığı dışında Slobodna Dalmaija gazetesinde yazarlıkta yapıyor. Daha önce Avrupa içersinde kısa motosiklet gezileri yapan Hırvat çiftin, bir de uzun yat gezileri var.

Hırvat çifte bu gezi için pek çok sponsor destek vermiş. Sponsorluk önemli çünki böyle bir gezinin maliyeti en basit şartlarda 30.000 Avro’yu buluyor. Bunlarım başında Hırvatistan BMW geliyor. Hırvat Televizyonu da tüm gezi boyunca çifti takip ederek görüntülüyor.

Bu macera gezi sonunda Hırvat Televizyonu’nda belgesel niteliğinde yayınlanacak. Hırvat Televizyonu bir minibüs ile gezi boyunca çifti takip etmiş. Bu uzun yolculukta tercih ettikleri motosiklet ise BMW RT 1150 GS. Tercih sebepleri ise bu modelin uzun yol için çok elverişli olması ve arkada oturan yolcu için rahat olması. Yolculuk planları ise 200km’de bir durup dinlenmek.



Bu planın dışına İtalya ve Fransa’da çıkıyorlar zira bu ülkelerdeki otellerde yer bulamayan çift, 16 saat boyunca durmadan motosiklet kullanmak zorunda kalmışlar. İspanya’yı geçen çift, buradan Fas’a geçiyor. İspanya konusundaki en büyük şikayetleri ise beton yığınına dönmüş sahiller. 20-25 katlı binalarla doldurulmuş sahil şeridi tüm gezinin en kötüsü ve tam bir korku filmi gibi. Seyahatin Kuzey Afrika kısmı ise oldukça sıkıntılı geçmiş. Cezayir Tunus sınır kapısı 14 yıldır kapalı olduğu için çift, buradan İspanya’ya geri dönüp;buradan feribotla Tunus’a geçiyorlar. Tunus’u turizm broşürlerindeki gibi egzotik ve gizemli bulamıyorlar.



Çok şaşırtıcı ama tüm gezinin en kirli denizi Tunus’un. Burada denize girmek mümkün değil. Turistlere kaba bir yaklaşım sözkonusu. Yemekler berbat. Tunus’tan Libya’ya geçen çift, bu ülkenin 2400 km’lik sahil şeridine hayran kalıyorlar. Dikta rejiminde yönetilen Libya tam bir kapalı kutu. Bu tip bir seyahatte, Sınır kapısından giriş yapmanızla birlikte bir muhafız hükümet tarafından başınıza dikiliyor. Libya sınırından çıkana kadar başınızdan ayrılmıyor. Tabii bu muhafızın (orada guide diyorlar) bütün masraflarını karşılamak durumundasınız.



Libya arkeolojik olarak da çok zengin bir ülke. Roma ve Grek antik kentleri ile keşfedilmemiş bir ülke. Bunun dışında yemeklerinin çok kötü olduğunu söylüyor Hırvat çift. Hatta yemekler o kadar kötü ki ölebilirsiniz diyorlar. Kuzey Afrika ülkelerinde bürokrasi insanı canından bezdirecek kadar kötü durumda. Sınır kapılarından geçmek tam bir eziyet. Hırvat çift Mısır’a geçişte çok büyük problem yaşamışlar. Mısır’da karşılarına çıkan problem “Triptich”( taşıt araçları yabancı ülkelerde geçişini sağlayan belge). Bu problem sınır kapısında geçen saatlere mal oluyor. Mısır’da Kahire ve İskenderiye gibi şehirleri gezen Hırvat çift, Kahire şehrininde pek bir özelliği olmadığını görüyorlar. İskenderiye’yi daha çok tavsiye ettiler.



Fakat bu şehirlerde esnafın kaba davranışlarını rahatsız oluyorlar. Mısır’ı geçen çiftimiz, Ürdün, Lübnan ve Suriye üzerinden Hatay’dan Ülkemize giriyorlar. Aslında rotalarında İsrail’de var ama Ortadoğu ülkelerinin birbirlerine uyguladıkları boykotlar ve karışık siyasal yapı yüzünden çekiniyorlar. Suriye Pasaportların vize bölümünde İsrail vizesi olduğu zaman geçiş izni vermiyor. Sonradan öğreniyorlar ki İsrail hükümeti bunun da bir çaresini bulmuş. İsrail ülkesine gelen ziyaretçilerin bu boykotlardan etkilenmemesi için, vize kaşesini ayrı bir kağıda basıyormuş.



Böylelikle ziyaretçiler boykot yapan bir ülkenin sınır kapısına geldikleri zaman vize kaşesinin basıldığı kağıdı çıkartıp diğer ülkeleri giriş yapabiliyormuş. Aslında Türkiye’ye gelmeden önce Alen Krstulovic ve eşi’nin kafasında, kötü bir Türkiye imajı varmış. Hiçte temiz olmayan, son derece kaba bir polisi olan negatif bir imajla Hatay’dan ülkemizin sınırlarına giren Hırvat çift’in düşünceleri artık çok daha farklı. Kuzey Afrika ve Ortadoğu’dan sonra onlara Türkiye adeta cennet gibi gelmiş. Antakya, Tarsus ve Neşvil’in doğasından etkilenen çift sınır kapısında hiçbir problem yaşamamışlar. Kapadokya’da balon gezisi yapan Alen Krstulovic ve eşi özellikle böyle bir şehrin dokusunun bu kadar iyi korunmasına şaşırmışlar.

Tarihi taş binaların restore edilerek butik otellere çevrilmesi ve dekorasyon ve temizlik olarak mükemmel olmaları onları bayağı şaşırtmış. Konya üzerinden güneye inip, ver elini Silifke, Alanya, Olympos, Yanartaş sahil şeridimizi çok güzel buluyorlar. Pamukkale’de bozulan traverterler onlarında dikkatini çekiyor. Çanakkale ve Asos ve burada satılan orijinal ve bu yöreye özgü (Çin malı olmayan) biblolar hoşlarına gidiyor. Yemeklerimizi çok lezzetli insanlarımızı çok cana yakın buluyorlar. Türkiye imajı kafalarında tamamen değişiyor. İstanbul’a gelip burada BMW Borusan Oto İstinye Tesislerin’de motosikletlerine servis alan Hırvat çift, bu tesise de hayran kalıyorlar. Borusan Oto İstinye’nin şimdiye gezdikleri ülkeler içinde en kapsamlı ve modern BMW tesisi. Burada cafe’de soğuk bir şeyler yudumlayıp veya cappucinonuzu içerken dinlenip, tüm BMW modellerini inceleyip, motosikletinizin bakımını yaptırabiliyorsunuz. Borusan Oto İstinye hem mimari yapısıyla hemde bünyesinde yapılan sanatsal faaliyetler devamlı sergilenen modern heykeller ve resimlerle aynı zamanda modern sanatlar müzesi gibi.

Yakın bir zaman içinde ülkelerine iki mutlu insan ve turizm elçisi daha gönderdik. Ne diyelim yine bekleriz başımızın üstünüzde yeriniz var.

Kaynak: www.otomax.com





Bu haberin geldiği yer: Endurocu - Motosiklet ve Enduro Haberleri, Gezi, Kamp
http://www.endurocu.com

Bu haber için adres:
http://www.endurocu.com/modules.php?name=News&file=article&sid=208