Kask Takmayan ''Kask Kafalı'' dır
Tarih: 16.08.2005 Saat: 12:05
Konu: Endurocu


yuce bildirdi: Ayşe Şule Bilgiç, diğer adıyla Rüzgarın Kızı, son dönemlerde artan motosiklet kazalarının önüne geçebilmek için Hürriyet Otoyaşam ekibi olarak "Kask Kafalı" avı’nı başlattıklarını söylüyor. Dilek Dallıağ'ın röportajı şöyle devam ediyor: Nereden başladı sizde bu motosiklet aşkı? Çocukken hiç oyuncak bebeğim olmadı benim. Oyuncak arabalarım vardı. Sonra tüm kızlar, önünde sevimli sepeti olan, Pinokyo bisiklete binerken, benim arka freni kontra olan bir Balkaan’ım vardı. O zamanlardan beri sahip olmayı en çok arzuladığım şey bir motosikletti...

- Tüm Türkiye sizi ‘Rüzgarın Kızı’ olarak tanıdı. Nereden çıktı bu Rüzgarın Kızı?

Rüzgarın Kızı benim seneler evvel internette bir motosiklet sitesine üye olmak için aldığım ‘nick’ti. İlk olarak o sitede yazmaya başladım. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunuyum. Okulda hem Sinema-Televizyon, hem Gazetecilik, hem de Halkla İlişkiler ve Tanıtım okudum. İnternette oldukça popüler olan Rüzgarın Kızı, sevgili editörüm Ufuk Sandık’ın sayesinde Hürriyet Otoyaşam’a transfer oldu. Ve Motoyaşam sayfası doğdu.

- Peki Türkiye’nin ilk ve tek motosiklet yazarı olmak ne hissettiriyor? Üstüne üstlük bir kadın olarak?

En güzeli, insanın hayattaki en büyük tutkusunun, profesyonel hayatı haline gelmesi. Düşünsenize seneler önce, dokunmayı hayal bile edemeyeceğim motosikletleri şimdi kapıma getirip ‘Lütfen bunu da kullan, ne yazacağını çok merak ediyoruz’ diyorlar. Bunun yanında da ciddi bir sorumluluk tabii. Bir sürü okuyucum ‘Senin yüzünden, yıllardır istediğim ama cesaret edemediğim şeyi yaptım, motor aldım’ diyor. Buradaki ‘senin yüzünden’ lafı benim için ciddi bir sorumluluk. Ama şundan eminim, yazdıklarımı düzenli okuyarak motosiklete binmeye başlayan pek çok kişi, bu konuda eğitim veren yerlerden ciddi bir eğitim alması, haddini aşmayacak bir motosikletle başlaması, kaskını mutlaka takması, korumalı kıyafetlerini kullanması gerektiğini biliyor. Ve bunları yapıyor.


CAHİL MOTORCULAR KASK KAFALIDIR!!


- Türkiye’de motosiklet sektörünü nasıl değerlendiriyorsun?

Çok ciddi bir büyüme söz konusu. Geçen yıl 130 bin olan satış rakamının bu yıl sonunda 280 bini aşması bekleniyor. Ancak sektörün en büyük problemi bence eğitimsizlik. Herkes sadece parayı verip alıyor ve biniyor. Yüzde 85’inin ehliyeti bile yok!

- Yani kimse motosiklete binmeyi bilmiyor mu?

Bilenler var elbette ama gerçekten çoğunluk bilmiyor. Eşinin dostunun anlattıkları ile Allah’a emanet gidiyorlar. Motosiklet ciddiye alınması gereken bir disiplin, kültür. Bu kültürü bilmeyen ve öğrenmek için çaba sarf etmeyenler yüzünden hala gazeteler, motosikletler için, ‘ölüm makinesi’ diyebiliyor.

- Motosiklet tehlikeli değil mi yani?

Bakın, bıçağı da alıp kendinize saplarsanız ölürsünüz. Doğru mu? Hayattaki en büyük tehlike cehalet. Motosiklete eğitim almadan, kaskınız olmadan, korumalı kıyafetleriniz ve motosiklet ayakkabınız olmadan binemezsiniz. Binmemelisiniz. Çünkü motosikletin kaportası sizsiniz. Kaporta zayıf olursa, en büyük hasar, en zayıf olan yerde olur. İnsanın yedek parçası da yok. Hele kask takmayanlara inanamıyorum.

- Son zamanlarda çok sık motosiklet kazası haberleri çıkıyor? Neden bu artış?

Çünkü Türkiye’de motosiklet çağdaş bir ulaşım aracı olarak fark edilmeye başlandı. Ama ne yazık ki bilinçsiz motosiklet kullanıcıları da artıyor ve bunun paralelinde kazalar çoğalıyor. Yapılan bir araştırma, kaza yapan motosiklet kullanıcılarının yüzde 92’sinin bu konuda hiçbir eğitim almadığını söylüyor. Çünkü cahil motorcular, motosiklet eğitimi almanın, kask takmanın, korumalı kıyafetlerle motora binmenin öneminin farkında değiller. Kask kafalılar yani!

- Kask kafalı mı?

Kaskını takmayan kask kafalıdır. Kalın kafalı oldukları için kaska ihtiyaç duymuyorlar. Ne yazık ki onların bu cehaleti önce kendi canlarına, sonra da diğer motorculara fatura ediliyor. İşte bu seabeple Hürriyet Otoyaşam olarak sosyal bir baskı ve caydırıcılık yaratmak için Kask Kafalı Avı başlattık...

- Bu kampanyayı biraz daha anlatır mısın?

Sadece ceza yememek için, polis gördüğünde kask takan ya da hiç takmayan ‘kask kafalı’ arkadaşlar için sosyal bir baskı ve caydırıcılık yaratmak amacıyla bu kampanyayı hazırladık. Her motorcu diğerinin polisi olsun dedik. Sosyal sorumluluğa sahip, motosiklet kültürüne hakim motorcu arkadaşların çektiği, tarfikte seyir eden, kask takmamış motorcu fotoğraflarını her çarşamba Hürriyet’in Otoyaşam ekinde, www.hurriyetim.com adresinde ‘Haftanın Kask Kafalıları’ olarak yayınlayacağız. En çok fotoğraf yollayan yani en iyi ‘Kask Kafalı Avcısı’na da Arai marka bir kask hediye edeceğiz.

Türkiye’de de motosiklet eğitimi var

Yasal olarak Türkiye’de motosiklet kullanmak için A2 sınıfı ehliyet almanız gerekiyor. A2 ehliyet veren kurslarda, bir iki tanesi hariç, doğru düzgün motosiklet eğitimi verilmiyor. Sadece prosedür uygulanıyor. Bunun dışında özel merkezler ve özel hocalar eğitim veriyor. ‘Honda Motosiklet Eğitim Merkezi’ bu yıl açılan yepyeni bir merkez mesela. Uzun zamandır ‘Süleyman Memnun Motosiklet Okulu’ var. BMW de, ‘Rider Academy’ adı altında her seviyede dersler veren bir okul açtı. Ayrıca ileri sürüş eğitimi veren ‘OMM Rider’ diye dünya çapında bir organizasyonun da Türkiye’de ayağı var. Yani eğitim alınmak istedikten sonra ülkemizde imkanlar yok değil ama keşke ehliyet alımı sırasında yeterli eğitim veriliyor olsa.

Röportaj: Dilek DALLIAĞ
Kaynak: www.hurriyetim.com.tr





Bu haberin geldiği yer: Endurocu - Motosiklet ve Enduro Haberleri, Gezi, Kamp
http://www.endurocu.com

Bu haber için adres:
http://www.endurocu.com/modules.php?name=News&file=article&sid=196