Doğa Sporları tutkunlarının adresi Kaçkarlar
Tarih: 29.07.2013 Saat: 14:12
Konu: Gezi/Kamp


Kaçkar Dağları, dağcılık sporu için farklı rotalar sunması, serbest stil kayak veya helikopter ile başlayan kayağın uluslararası arenada ilgi görmesi, coğrafik zorluk ve görsellik nedeniyle motosiklet, ATV, offroad ve cip safari sporuyla uğraşanların ilgisini çekiyor. Dağcılık Federasyonu Rize Temsilcisi Önder : "Kaçkar Dağları çeşitli doğa sporlarının bir arada yapılabildiği nadide yerdir" "Akarsu cenneti konumunda olan bölge adrenalin sporları için çok uygun" dedi.

Kaçkar Dağları, bitki örtüsü, buzul gölleri, akarsuları, dört mevsim karlı zirveleri, dik yamaçları ile doğa sporları tutkunlarının vazgeçilmez adresi.



Kaçkarlar'ın dağcılık sporu için farklı rotalar sunması, serbest stil kayak veya helikopter ile başlayan kayağın uluslararası arenada ilgi görmesi, coğrafik zorluk ve görsellik nedeniyle motosiklet, ATV, offroad ve cip safari sporuyla uğraşanların beğenisini kazanıyor. Yeşilin dantel gibi işlendiği, eko sistemi, flora ve faunasının zenginliği, vadiler arasında oluşan "bulut denizi"nin muhteşemliği, keşfetme duygusuna sahip insanları hem yöreye çekmeye hem de bölgenin doğa sporları merkezi haline dönüşmesine etken oldu.



Dağcılık Federasyonu Rize Temsilcisi Hasan Önder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3937 metre yüksekliği ile Kaçkar Dağları'nın Türkiye'nin göz bebeği olduğunu, bulunduğu coğrafi konum, sunduğu çeşitlilik nedeniyle adeta doğal spor alanı olduğunu söyledi.



Kaçkar Dağları'nın sunduğu farklı rotalar, kanyonlar ve akarsu avantajı ile dağcılıktan raftinge, kaya tırmanışından cip safariye kadar doğa sporlarının yapılabildiği nadide bir yer olduğunu vurgulayan Önder, "Kaçkarlar onlarca buzul gölü sayesinde buzul tırmanışı ve farklı rotaları ile Türkiye'nin en ilgi çeken dağıdır. Kaçkarların bu özelliği nedeniyle Rize, Dağcılık Federasyonu'nun faaliyetlerine en fazla sporcu gönderen ve en çok dağcılık kulübü olan illerdendir" dedi.



Trekking, kampçılık, izcilik ve oryantrik gibi spor dallarının bölge turizminin gelişimine katkı sağlayacağını anlatan Önder, "Turizm gelişirken çevrenin korunması ihmal edilmemeli. Havzanın stratejik planının oluşturulması, kültürel değerlerin korunması, bölgeye gelen turistin doğru yönlendirilmesi, kamp alanlarının, trekking rotalarının belirlenmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.



Önder, dünyanın korumada öncelikli 200 ekolojik bölgesinden biri olan Fırtına vadisinin yaklaşık 4 bin metre rakıma düşen yağmur damlalarıyla beslenen Fırtına Deresi'ni barındırdığını da belirterek, şunları söyledi:



"Fırtına Deresi bu yağmur damlalarıyla beslenip 60-70 kilometre sonra denizle bütünleşiyor. Fırtına, dünyanın en hızlı akan akarsuları arasında yer alıyor. Fırtına, kollarıyla birlikte geniş bir alana yayılıyor. Bu nedenle akarsu cenneti konumunda olan bölgemiz adrenalin sporları için çok uygun."



Kaçkar dağı eteklerinde veya Fırtına vadisi üzerinde iki bin üç bin rakımlardaki yaylalarda çığ tehlikesi olmayan doğal kayak pistleri bulunduğu anlatan Önder, dağ kayağı, Laz board gibi aktivitelerin yaygınlaştırılmasının bölgeye olan ilgiyi arttıracağını söyledi.





Buzul eğitiminin en verimli yapıldığı yer

Önder, Kaçkarlar'ın bir başka özelliğinin de buzullar olduğuna dikkati çekerek, şunları belirtti:

"Buzul eğitiminin en verimli yapıldığı yer Kaçkar buzullarıdır. Ezilmemiş karda yürümenin hazzını yaşatmak bölge turizmine çeşitlilik getirecektir. Son dönemlerde yapılan ve bölgenin tanıtımına önemli atkısı bulunan helikopterle kayak (helisiki) sporu, bölgenin gelecekte turizmdeki yerini belirleyecek. Çünkü o farklı parkurlar içerisinde yapılan sportif aktiviteler ve kış sporlarının turizm alanında en fazla ekonomik kazanç sağlayan spor olması bölgenin cazibesini arttırıyor."





Bölgenin kış sporlarına kazandırılmasında kayak tesislerinin de yapılması gerektiğini savunan Önder, cazibenin artırılması amacıyla belli yerlere teleferik, telesiyej ve babylift yapılması gerektiğini savundu.

Önder, son dönemlerde ilgi çeken offroad yarışlarıyla ilgili ise "Coğrafi koşulların zorluğu, dik yamaçlar ve toprak yollar offroad meraklılarını yöreye çekmeye, cip safari ile de el değmemiş doğayı keşfe çıkanlar artmaya başladı" ifadelerini kullandı.

Doğa sporlarının tanıtımı, rehber ve sporcu yetiştirilmesi için sivil toplum kuruluşlarına destek verilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Önder, sözlerini şöyle tamamladı:



"Bölgemizdeki çeşitliliği doğru tanıtabilirsek doğa sporlarının turizme yansıması çok daha verimli olur. Yalnız, doğa sporlarını yaparken turistlerin yanında bölgeyi çok iyi bilen rehberlerin olması lazım. Çünkü Kaçkar Dağları kaya yapısıyla ve çok çabuk değişen hava durumuyla tehlikeler oluşturabilir. Bir anda değişen hava nedeniyle yolunuzu kaybedip tehlikeli bölgelere gidebilirsiniz." dedi.







Bu haberin geldiği yer: Endurocu - Motosiklet ve Enduro Haberleri, Gezi, Kamp
http://www.endurocu.com

Bu haber için adres:
http://www.endurocu.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1103