Giyim kuşam durumları
"Motorda giyim-kuşam aslında motorun ve bu sporun ayrılmaz bir parçasıdır. Kask tan başlıyoruz ele almaya… Şunu unutmayın ki…

KASK GİYMEMEK APTALLARA ÖZGÜDÜR

"Full Face" yani tamamen kapalı kasklar 3/4 lere göre %46, 1/2 lere göre %78 daha güvenlidir. Yani kask alacak, Full Face tip seçecek, ve şartlar ne olursa olsun onu kafanızdan çıkarmayacaksınız. Ki, daha uzun süre motora binebilesiniz... bir günlük sürüş süresinden ve bir ömürlük sürüş süresinden bahsediyorum aynı cümle ile, dikkatinizi çekerim.

Nasıl seçilir? Full Face dışındaki kasklardan burada bahsetmek istemediğim için, ve kimseye tavsiye etmediğim için geriye iki tip, yada ikibuçuk tip kask kalıyor... Full Face (FF) tipik kask 1, MX (motocross) FF olmakla birlikte ön "camı" açık kasklar ve ikisinin arasındaki FF Enduro kaskları. MX kaskı ile birlikte goggle (lastikli motor gözlüğü) kullanılır... Satın alırken bulabilirseniz imal tarihine bakın, rafta kalmış mal almayın. Önümüzdeki yıl kafanıza geçirdiğinizde içindeki "pad"ler un ufak olmuş, dökülüyor, yada dışı çatlamaya başlamış olmasın... Elinde çok değişik marka ve model bulunduran bir satıcıdan alın, ilk kaskı, yada hiç denemediğiniz bir kaskı sakın katalogdan sipariş etmeyin...

Kaskı sağlam tutan şey dış kabuğu, cilasıdır. Üstüne stiker filan yapıştırmayın, darbelerden koruyun, çizik, çatlak, sıyrılmış kaskların koruma özelliği çok azalır. Cam gibidir yani, elmasla çizin, bir yere vurun nasıl kırılırsa o yerden, kask da benzeri şekilde davranır. Yani onu "düşündüğünüzden" daha dikkatli kullanacaksınız.

Kaskı kafanıza geçirin... eldiven gibi uymalı. Uymayanı almayın, rengi dandik bile olsa gidip tam kafanıza uyanı alın. "İdare ederim yea" dediğiniz kask üç saat sonra başınıza bir ağrı saplar, kendinizi nasıl kenara atıp kaskı fırlattığınızı bilemezsiniz. Donald sözü dinleyin, kask konforu #1 öneme sahiptir. Evet kask kafanıza uydu diyelim... şimdi karşıya doğru bakarken başınızı hızla sağ yada sol omuzunuza doğru çevirin. Kask olduğu yerde kaldıda başınız döndüyse hemen yarım numara küçüğünü alın. :)

Motor yarışçıları son derece sıkı kasklar kullanır, nerdeyse suratları mosmor olur gariplerin... ama yarış süresi kısa bir sürüştür ve konfor ikinci plandadır... şunu demek istiyorum ki bol kask sizi korumaz... Hele çene bağı açık kask hiçbir işe yaramaz, çünkü kaza anında motordan fırlayıp ayrılan ilk şey sizin o çene bağını açık unuttuğunuz. Duyulmuş bir marka seçtiyseniz, kullanma tarihi geçmemişse, kafanıza konforlu bir şekilde çorap gibi oluyorsa iyi bir kask seçmişsinizdir. Daha pahalı ama bu özelliklerin birinden yoksun bir kask daha iyi değildir. Kaskı aldığınız yerden yada bir eczaneden sese karşı sünger kulak tamponu da alın bir düzine filan... ve sürüşe çıkmadan önce, ve kaskı takmadan önce :) kulaklıklarınızı takın. Göreceksiniz, eğer tecrübeli bir sürücüyseniz dahi, ve kulaklıksız kullandıysanız şimdiye kadar bir daha onsuz yola çıkmayacaksınız...

Motorcunun ikinci olmazsa olmaz kuşamı eldivendir. "Tam" uymalıdır, bol eldiven buruşur ve elinizi acıtır, kontrolü zorlaştırır... dar ise kan dolaşımı yavaşlatır ve elinizde uyuşmalar - karıncalanmalar başlar. Yazlık ve kışlık iki eldiveniniz olmalı.... eldivensiz motora binilmez. Nokta...

Üçüncü olmazsa olmaz kuşam ise çizmedir (yada bot)... En azından ayak bileklerinizi tamamen örtmeli, motor için dizayn edilmiş, koruyucu ilaveler yapılmış, ayağınız Allah korusun devrilen motorun altında kalırsa yamyassı olmayacak sağlamlıkta ve su geçirmez olmalı.

Dördüncü muhakkak lazım kuşam elemanı ise gözü bozuklar için numaralı gözlük...

Bir diğer aksesuar ise "bandana" dır ki bu da pek çok motorcunun ayrılmaz parçasıdır. Aslında muhtelif desenleri olan kare bir bez parçası olup, üçgen şeklinde katlanıp kullanılır, arada bir yıkanır..:) Çıplak kalan boynunuzu rüzgardan, soğuktan, sıcaktan, kum parçaları ve böceklerden korur, sırasında "helmet liner" (kaskın içine astar gibi) olarak kullanılır.

Bu elemanların motosiklet için üretilmiş olması gerekiyor, unutmayın. Çünkü en önemli dizayn kriteri bir kaza anında elden ayaktan çıkmamalarıdır.


Yazar: Reşat ARBAŞ
Tarih: 2004-11-02


Bu Köşe Yazısının yer aldığı yer: Endurocu - Motosiklet ve Enduro Haberleri, Gezi, Kamp
http://www.endurocu.com

Bu Köşe Yazısı için adres:
http://www.endurocu.com/modules.php?name=Kose_Yazilari&op=viewarticle&artid=21