Endurocu.Com

         
 

 

 
         
  |  Giriş  |  Hemen Üye Ol    

 
  www.endurocu.com :: Başlığı Görüntüle - Mıcırda Sürüş Eğitimi

 Sıkça Sorulan SorularSıkça Sorulan Sorular   AramaArama   Motosiklet GruplarıMotosiklet Grupları   HesabınızHesabınız   Özel Mesajlar (PM)Özel Mesajlar (PM)   GirişGiriş 

Mıcırda Sürüş Eğitimi
Sayfa 1, 2  Sonraki
 
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    www.endurocu.com Forum Ana Sayfası -> Sürüş Eğitimi
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alfa
------------------------
------------------------


Kayıt: Mar 04, 2007
Mesajlar: 527
Nerden: İstanbul
OFFLINE

MesajTarih: Pts Hzr 29, 2009 3:31 pm    Mesaj konusu: Mıcırda Sürüş Eğitimi Alıntıyla Cevap Ver

MICIRDA SÜRÜŞ


Her motor sürücüsü ağırlıklı olarak cadde sürüşleri yapanlar bile bir şekilde mıcırla karşılaşırlar. Bu bir yol dışı sürüş olabileceği gibi bir kamp alanı ya da yol inşaat çalışması olabilir. Tecrübeli sürücülerden yeni başlamış olanlara kadar ürkütücü bir deneyimdir.

Bu işe hazırlıklı olmak için mıcırda talimler yapmak gereklidir. Şerit halinde uzanan bir alan bulun ve orada denemeler yapınız. Mıcır yatakları değişik derinliklerdedir. Mıcırın kalibrasyonu farklı oabilir. Bir başka sürücünün sürüş yapacağı mıcırlı alan sizin için uygun olmayabilir. Tabi sizde o tipte bir alanda talimler yaparak kendinize deneyim kazandırmamışsanız. Burada önemli olan başkaları ile yarışmadan kendi sürüş eğitim ve tecrübe seviyenize bağlı kalarak tabiri caizse kendi işinize bakmaktır.


Düşünmeniz ve talimleriniz için faydalı birkaç öğüdü aşağıda veriyoruz:

. Daima mıcırlı bir alana tam kafadan(ön teker tam düz, ileri bakar konumda) yaklaşınız, dönüş esnasında 90 dereceden değil de 30-45 gibi açılardan mıcırlı alana giriş genellikle düşmenize sebep olan bir durumdur. Mıcırlı bir alandan kazasız geçebilmenin ilk şartı ona olabildiğince kafadan ve yere dik pozisyonda girmektir.

. Çekimin merkezine odaklanın ki bu kalçalarınızda ve motorunuzun merkezindedir. Çekim merkeziniz kararlı ama katı olmamalıdır. Dengede ama direngen olmamalıdır.

. Mıcıra girerken dizlerinizle tankı tutun. Ama sarkan bir sürücünün durumundaki sıkma/asılma şeklinde değil, sadece olduğunuz yerde sağlam durabilmenizi sağlayacak oranda yapılmalıdır. Bu kalçalarınızın merkezde kalmasını sağlamak için yapılan bir harekettir. Takiben bacaklarınızı gevşeterek açın ve ayaklarınızı mıcırın yüzeyini yalayarak geçecek şekilde aşağı uzatın. Bu hareket sütün kaymağını almak için yapılan hareketteki yumuşak kaydırma ile aynı oranda olmalıdır. Gerektiğinde bunu yapacak oranda olmalıdır. Bu davranış size düşme durumuna karşı en azından bir güven hissi verir. Düşerseniz hazırmışsınız gibi. Buna alternatif bir teknik ise ağırlık merkezinizi aşağı indirmektir. Bunu sağlamak için ayak pedallarına ağırlığınızı daha fazla vererek onları yere doğru bastırın.

. Elcikler üzerinde ağırlığınız olmasın. Onlara yük bindirmeyin. Hafif bir şekilde düzgün tutunuz. Bu yeterli olmazsa kollarınızı da gevşetin, esnek/gevşek olsunlar. Ön tekerin belli bir serbest hareket edebilme payının olması gerekir. Çok fazla değil ama hafif sağa sola kaçabilmelidir. Zaten izin vermeseniz de ön teker yine aldığı tepkilere göre kaçışını yapacaktır. Titreyerek yapılan bir dans şekli vardır. Hafif de yalpaları vardır. Buna şimi dansı denir. Aynen bu dans gibi ön tarafın şimi yapması doğaldır. Engellerle baş edip aşması için burada iş ön tekerin belli oranda serbest hareket edebilmesine bağlıdır.

. Mıcırda hız münazara konusudur. Bazı tecrübeli sürücüler biraz fazla sürat olmalı derler. Ama çoğumuz için fazla sürat çok yavaş olmak kadar yanlıştır. Birinci viteste bir dereceye kadar yavaş olmanın iyi olduğunu kabul edelim.

.Sert frenlemeler kazaların baş sebebidir. Ön freni kullanmayın. Esasen frenleri hiç kullanmayın tabi mecbur kalmadıkça. Debriyajı yavaşlamak için çekin ve gereklilik varsa arka frene çok hafif dokunun. Birinci viteste fren yapmadan mıcırlı bir alanı kazasız geçme şansınız en fazla durumdadır.

. Gitmek istediğiniz yöne bakın. Başınızı ve gözlerinizi daima yukarıda tutun. Aşağı bakmak sizi aşağı indirecektir. Gideceğiniz yöne değil de her tarafa bakmak ise hatadır.



Mıcır için kendinizi hazırlamak faydalıdır. Boş bir park yerinde bunun talimlerini yapınız. Yeterince talim yaparak konu ile ilgili tekniklerin zihninizde yer etmesini sağlamanızı öneririz. Hazır olmak iyidir. Sık olarak talimler yapınız.

Bu talimlerin amacı:

. Gaz ve debriyaj kolu ile ustalaşarak hızı fazla artırmadan ileri hareketi muhafaza etmek. Şu sıra ile çalışınız; önce birinci vites ve gazı yavaşça kapatınız. Takiben gazı düzgün ve yavaşça açınız. Debriyajla da çalışarak birinci söylediğimizi uyumlu şekilde yapacak karışımı bulunuz. Burada amaç, mıcırda, debriyaj gaz çalışması temel tepki olsundur.

. Ön freni kullanmayın. Arka freni okşar gibi kullanmayı talim ediniz.

. Ağırlık merkezinizin merkezine odaklanın. Nasıl bir his verdiğini algılayın. Dizlerinizi yakıt tankının etrafına sarın sonra gevşetip ayaklarınızı indiriniz. Ve ayaklarınızla mıcırın üzerinde sanki kayak yapar gibi gezinmeyi talim ediniz. Ayaklıklar üzerine daha fazla ağırlık kaydırma talimleri yapınız. Sonra sizin için hangi metodun daha iyi olduğuna karar verirsiniz. Mıcırdan gelen titreşimin kollarınıza ve kalçalarınıza verdiği hissi zihninizde resmedin.

.Mıcırda giden lastiklerin dans edercesine yere yumuşakça temas edişini hissedin. Bu yumuşaklık yönlendirme için gereken şeydir. Elciklerin üzerindeki baskıyı kollarınızı gevşeterek azaltınız.


Öneri: Eğer araba izi bulursanız bunlar üzerinde talim yapınız. Mıcır daha basılmış(sıkıştırılmış) olacaktır. Dönüşleriniz olabildiğince geniş olsun. Hatta dönüşlerden olabildiğince kaçının. Bir kamp yerinin en sığ mıcırlı alanında talimlere başlayınız. Bu talim alanındaki mıcırın motorunuzu park ettiğinizde yan sehpasının batmayacağı bir basılmışlıkta olmasına dikkat ediniz. Sonunda derin mıcırlı alanlarda talimlere başlayacağınızda yanınıza mutlaka birini alınız.

Not: Asfalttan mıcıra yada tersini yaparken frenlere geçiş anında dokunulmamalıdır.

Alfa.
_________________
Karanlığa küfür edeceğinize kalkıp bir mum yakın. Konfiçyüs.

http://alfamotosiklet.blogspot.com
www.alfamotosiklet.net
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSN Messenger
Sponsor Linkler







Tarih:     Mesaj konusu:

Başa dön
MesutKORKMAZ
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt: Jun 21, 2008
Mesajlar: 519
Nerden: Ankara-Çayyolu
OFFLINE

MesajTarih: Pts Hzr 29, 2009 10:36 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Değerli bilgiler için çok teşekkürler Wink
_________________
BMW F650GS
05324625892
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSN Messenger
pelletizer
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye


Kayıt: Aug 05, 2008
Mesajlar: 1658
Nerden: Kuzey Ege
OFFLINE

MesajTarih: Pts Hzr 29, 2009 11:21 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Sevgili Alfa,nın değerli topiğini okuyunca yüzümde bir tebessüm belirdi Very Happy
Yıl 1984 de jawa ile Bergama ,ya gidiyordum, arasıra giderdim de bana 35 km mesafede
tarihi bir ilçemizdir. Bergama,ya gelenler bilir ana yoldan ayrıldıktan sonra 5 km
sonra hafif bir yokuş ile giriş yapılır.Bende tahmini 60-70 gibi süratle yokuşa sardım
tam düzlüğe çıktım ki Very Happy ileriye doğru mıcırı sermişler asvalt bitti mıcır havuzuna düştüm
ben motordan düşmemek için verdiğim uğraşa yol işçileri gülüyorlar dı hiç unutmam
tam bir rodeo gibi bir şey, hiç tavsiye etmem (görerek -bilerek yapılan antremanlar hariç tabiki) Very Happy Uzun lafın kısası şanslıydım herhalde düşmedim, motorda yatmadı sevindim,motor yeni idi o zamanı bilen arkadaşlarım sıfır jawa, nın küçük bir servet
olduğunu bilirler. Very Happy
Nostalji bir yana Alfa,nın topiğinde ki konuyu çok önemsiyorum tavsiyeleri ve yöntem biçimlerini denemeliyiz,bir gün lazım olabilir.
Teşekkürler.
_________________
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder
cenker
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt: Apr 16, 2007
Mesajlar: 536
Nerden: İstanbul
OFFLINE

MesajTarih: Çrş Tem 01, 2009 11:29 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Alfa, yazdıklarınız tamamı ile doğrudur.. Baş dik gözler ileri olmalı, hatta çok abartmadan hafifçe süratli gitmek daha dengeli oluyor.
Elcikleri çok sıkmak kontrolu zorlaştırıyor.
Bir keresinde bir girdim bir daha da çıkamadım, mecburen sonuna kadar gittim tam 25 km. Yüklü motorla ağustos sıcağında kabus gibi idi.

_________________
M. Cenk Ertükel
A Rh (-)
0532 745 03 47
R1150 GS 2001-Gümüş At
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder MSN Messenger
Navihawk
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt: Sep 16, 2004
Mesajlar: 713
Nerden: Samsun
OFFLINE

MesajTarih: Çrş Tem 01, 2009 12:13 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Bir de bu marifeti yapan devletin kurumları ''gevşek zemin'' tabelası koymuyorlar mı işte buna gelin de delirmeyin, şimdilerde yine komik
tabelalara ''çim sulaması var'' yavaş geçiniz gibi şeyler de eklendi.
Hem tuzak kurarlar hem de kaygan dedik ya derler ,kaza olunca ne muhatap var ne de karşımızda bir yetkili.
Zaten kanunlar ve mahkemeler sanki işlemesin hızında ve hep bizim aleyhimize işliyor..
Hepimiz Alfa olamayız ki değil mi,maalesef bu yüzden yine çoook zarar ziyan yaşayacak ve çok küfür edeceğiz tabii yaşarsak..
_________________
Yamaha Touching Your Heart
M.Teoman(X-Max'06)UlUtaş
Safety First then RIDE!


Seni hiç unutamadım ELENOR
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder MSN Messenger
Hızlı Cevap
Kullanıcı Adı:


Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow Neutral Mr. Green
Seçenekler
Son Mesajı Alıntı Yap
 
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    www.endurocu.com Forum Ana Sayfası -> Sürüş Eğitimi Tüm saatler GMT +2 Saat
Sayfa 1, 2  Sonraki
1. sayfa (Toplam 2 sayfa)

 
Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız

   
 
 
Bilgi & Servisler

Foto Galeri



Etiketler

endurocu motosiklet enduro redbull

ikiteker haberler yarışlar geziler

motokros macera kamp festivaller

forumlar xfighters dragyarışları

motogp seatosky supermoto dakar

Twitter

Web sitemizde yayınlanan en son güncel haberler, makale ve duyurulardan anında haberdar olmak için tarayıcınızda anlık bildirimleri etkinleştirebilirsiniz. Bu ücretsiz bir servistir...

Bildirimleri Etkinleştirin

Copyright © 2004, Tüm Hakları Saklıdır

endurocu   endurocu   endurocu   endurocu   endurocu

Ana Sayfa   Üyeler   Yazarlar