Endurocu.Com

         
 

 

 
         
  |  Giriş  |  Hemen Üye Ol    

 
  www.endurocu.com :: Başlığı Görüntüle - Otomatik Zincir Yağlama

 Sıkça Sorulan SorularSıkça Sorulan Sorular   AramaArama   Motosiklet GruplarıMotosiklet Grupları   HesabınızHesabınız   Özel Mesajlar (PM)Özel Mesajlar (PM)   GirişGiriş 

Otomatik Zincir Yağlama
Sayfa 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sonraki
 
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    www.endurocu.com Forum Ana Sayfası -> Bakım/Onarım/Servis
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
spartakus
Değerli Üye
Değerli Üye


Kayıt: Jan 25, 2006
Mesajlar: 83
Nerden: Mersin
OFFLINE

MesajTarih: Prş Hzr 01, 2006 10:45 pm    Mesaj konusu: Otomatik Zincir Yağlama Alıntıyla Cevap Ver

Arkadaşlar merhaba,

Çok basit malzemeler kullanarak bir otomatik zincir yaglama düzeneği yaptım ve yaklaşık 2000 km dir test ediyordum. Sistem kesinlikle çalışıyor. Herkes yapabilir ve zaman zaman optimum akış hızını ayarlamak, sistemin orasını burasını kurcalamak oldukça keyif verici. Zincir sürekli ıslak. Bu sayede sanki makinenin çekişi arttı, titreşm azaldı veya bana öyle geliyor. Daha önce Castrol spray kullanıyordum. Otomatik yağlama sistemleri zincir ömrünü yaklaşık iki kat uzatır diye bilinir. Ben eski motorumda (f650 gs) zincir değişimini 25 bin km de yapmıştım. Bu sistemle DAKARdaki ne kadar dayanacak hep birlikte görürüz umarım.

Kullanılan malzemeler:

a) İki adet serum seti (eczane, veya tıbbi malzeme depoları; kullanılmışlar da olur, bize hortumları gerek).
b) Bir plastik kutu, yaklaşık 250 mL hacımlı olsun (yağ deposu olarak kullanmak için) Biryerlerden bir kutu bulun. Ağzı iyi kapanan ilaç kutuları olabilir
c) Akvaryumculardan alınacak Bir T-bağlantısı; en küçük boy; çap tahminen 5-6 mm (insafa bağlı, para almayabilirler)
d) Bir adet basınçsız 12 V manyetik vana (selenoid valf) 20 YTL ye aldım (elektronikçilerde bulunuyor).
e) Bir adet serum musluğu (yağın akış hızını ayarlamak için) 3 YTL
f) 1 m kadar kablo kılıfı (her oto elektrik malzemesi satan yerde bulmak mümkün. 1 YTL (daha küçük para yoktu yanımda)
g) 5-6 adet plastik klips (50 kuruş, süpermarketlerden oto parçacılarına, her yerde var)


Zincir yağı olarak 90 numara dişli yağını tercih ettim (3 YTL/L). Daha az akışkan; zincir üzerinde kalıyor. Bu sayede zincir güzel yağlanıyor, oldukça ucuz ve her yağcıda/benzin istasyonunda bulunuyor. Serum musluğunu biraz kısarsanız zor durumlar için örneğin 20-50 de bu işi yapar (pahalı ve katkı malzemesi içerir). Zincir, 1 saatlik yoldan sonra yağla yıkanmış oluyor ve temiz görünüyor. Ancak cant, zincir muhafaza ve zincir ön dişlisinin bulunduğu kesim yağ oluyor. Bununla beraber ne artçı, ne de sürücünün üzerine sıçrama yok. 90 numara yağ kullanmamın bir nedeni de katkısız olduğu için kalıcı bir sıvanma özelliğine sahip değil ve bir bezle sildiğinizde her yer kolay temizleniyor. Görüntü hariç, yağın motorun birtakım yerlerine sıçramasının faydası bile düşünülebilir. Motoru durdurduğunuz yerde (örn. Garaj) 3-5 damla yağ yeri leke ediyor. Bence sistemin tek dezavantajı bu. Ben de bir buzdolabı kartonunun üstüne park ediyorum.



Gördüğünüz kutu arkadaki küçük “torpido”ya sığacak büyüklükte. Yağın zincire ulaşması hidrostatik basınçla gerçekleşiyor. Yani yağ yukarda, kutudan çıkan yağın geçtiği hortumun ucu aşağıda, arka zincir dişlisinde.



Kutunun üzerine 5 mm lik iki delik açıp dişliye giden hortumun ucu kutunun dibine kadar uzatılıyor. İkinci deliğe yaklaşık 10 cm uzunluğunda ikinci bir hortum en fazla 1 cm kadar sokuluyor ve çift komponent yapıştırıcıyla yapıştırılıyor. İkinci küçük hortum hem sistemin hava almasını, hem de buradan üflemek suretiyle ilk seferde yağın zincire giden hortuma dolmasını sağlıyor ve kutu yerine yerleştirilip, sağı solu süngerle besleniyor ki, hareket esnasında kutu ters dönmesin. Kutu dönerse havalandırma hortumundan yağ boşalıyor ve gerisini siz düşünün...
Malzeme listesinde adı geçen selenoid valf 12 Voltla çalışıyor ve şekilde görüldüğü gibi, arka stop lambasına giden kablodan akım alınıyor (elbette şaseyi de sağlamak gerekli). Bu valfin vazifesi kontak açıkken açılıp yağı bırakması ve kontak kapalıyken kapanarak motor çalışmazken yağın boşa akmasını engellemek. Bu valfı bulamayanlar veya kullanmak istemeyenler mekanik bir çözüm yolu da bulabilirler. Renault 12 lerin bir modelinde (TX veya Toros olabilir) bir küçük aç-kapa vana var ve o da bu işi manuel yapabiliyor. Ben ilk önce onu kullandım ama bir iki kez açık unutunca gördüğüm lüzum/rezalet üzerine bu elektronik parçaya yöneldim. Valflerin giriş-çıkış uçları genelde kalın, bu nedenle bir tornacıya gidilip adaptör parça çektirilmesi gerekli/(olabilir).



Kırmızı kablo valfe gidiyor. Şase, valfin monte edildiği yerden alınabilir.



Şekilde görüldüğü üzere, valf ve “serum musluğu” plakanın altına bir sac parçası üzerine yerleştirilip çanta demirlerinin bağlantı yerlerine monte edildi. Sac parçası, hem tekerden gelen kire karşı muhafazalık yapıyor, hem de benim beklediğimden daha fazla ısınan valfe soğutuculuk görevini yerine getiriyor. Selenoid valf bir çelik kelepçeyle saca tutturuldu. Serum musluğunu biraz hareketli olabilmesi için plastik klips daha elverişli. Musluğun hareket edebilmesi akış hızının rahat ayarlanabilmesi için gerekli. Dakikada üç dört damla yeterli oluyor. Daha fazlasına bence gerek yok (25-30 damla bir mL kadardır).



Elimle gösterdiğim serum musluğu tıbbi malzeme satanlarda rahat bulunuyor. Alırken kontrol edin, açık konumdayken üfürdüğünüzde nefes geçebilsin. Yoksa benim gibi, siz de ikincisini almak üzere tekrar yola çıkarsınız.

Hortumu uygun yerlere plastik klipslerle tutturup arka dişliye kadar geliyorsunuz. Yağ hortumunu kablo kılfından geçirmekte, hiç değilse taşın, çamurun vb bol olduğu yerlerde, fayda var. hortumun ucundaki T-parçayı bir telle Salıncaktaki vidaya tutturup, T’nin ucundan dişlinin bir arka, bir de ön yüzüne ulaşımı sağlıyorsunuz (ben 3 mmlik metal boru kullandım ama şart değil; benim elimde o vardı). Hortumun ucunun zincir dişlisinde olması nedeniyle buraya damlayan yağ, motor yürüdükten sonra merkezkaç kuvvetin etkisiyle dağılıyor ve zinciri iç taraftan mükemmel yağlıyor.


Umarım işinize yarar.


Paylaşım güzel olduğundan konu sabitlendi, spartacus teşekkürler.
_________________
Mersinden selamlar
F650 twin, 2009
F650 DAKAR 05, Keeway Supershadow 07
ZZR600 91
CB400F2 78


En son spartakus tarafından Prş Ağu 24, 2006 9:57 am tarihinde değiştirildi, toplamda 2 kere değiştirildi
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
Sponsor Linkler







Tarih:     Mesaj konusu:

Başa dön
hema1234
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye


Kayıt: Jan 23, 2006
Mesajlar: 18

OFFLINE

MesajTarih: Prş Hzr 01, 2006 11:27 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

sevgili spartaküs
eline sağlık güzel bir çalışma. bazı sorunlara benim bulduğum çözümleri yazayım dedim. ben de aynısını kullanıyorum. ben de aynı sistemi yapmıştım. 4000 km oldu , bir forumda neco-chain oiler diye yazan bir arkadaşın tecrübelerinden faydalanmıştım. ben depoyu plaka altına ve ayar vanası ile selenoid valfi ise sele arkası göze koydum. arka fren depo hortumu hizasına da bir serum damlalığı koydum ki damla dayısını rahat takip edebiliyorum. selenoid valfin ısınma problemini ise elektronikci arkadaşların tavsiyesi ile 20 v luk kullanarak aştım. 12 v ile de gayet güzel çalışıyor ama çok az ısınıyor. valfin sadece bobinini değiştirerek halledebilirsin. benim esinlendiğim arkadaş ise 12v olan bobini, araya bir düşürücü koyarak 6v ile çalıştırarak ısınma problemini aştığını söylemişti.
hava sıcaklığına bağlı olarak yağın akışkanlığı değişince ikide bir damla ayarı yapmak dışında hiçbir problem yaşamadım. paylaşımının güzelliği karşısında şapka çıkarıyor ve kazasız, sorunsuz güzel günler diliyorum.
_________________
F650 GS
06 H 0090
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
spartakus
Değerli Üye
Değerli Üye


Kayıt: Jan 25, 2006
Mesajlar: 83
Nerden: Mersin
OFFLINE

MesajTarih: Cum Hzr 02, 2006 8:44 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Sevgili hema 1234,

iltifatınıza teşekkür ederim.
Aslında potansiyeli 12 V'tan 9V'a düşürecektim ama baktım uzun iş, oturup bir bobin saracağım, kaç sargı olacak hesapla vs. Fazla uğraşmayayım dedim. Bir de bulabildiğim tek manyetik vana buydu. Yağ haznesini plaka altına koymadım, çünkü yağ dolu kutu ne de olsa valf ve ayar vanasından daha ağır (benim kullandığım kutu 400mL'lik). Titreşim yolda başıma iş açabilir diyerekten kutuyu sağlam yere koyup valfi açığa (soğutma) aldım. Her iki yol da bence uygun.

Damlaları valften hemen sonra sayabilmek iyi fikir. Ben kontağı dakikalarca açık tutup dişliden damlayanı saymıştım. Sıcaklığa bağlı viskozite değişimi, henüz bir sorun çıkartmadı (burada sıcaklık farkı az). Sıcak havada örneğin iki saat kesintisiz kullanımdan sonra lastik yanaklarına kısmen sıçrama sizde de oluyordur herhalde (çok fazla rahatsız edici bir miktar değil).

Turing camını alabildiniz mi?

Sağlıcakla kalınız.
_________________
Mersinden selamlar
F650 twin, 2009
F650 DAKAR 05, Keeway Supershadow 07
ZZR600 91
CB400F2 78
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
okuryazar
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye


Kayıt: Aug 21, 2004
Mesajlar: 1761
Nerden: Samsun
OFFLINE

MesajTarih: Cum Hzr 02, 2006 9:37 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Sevgili spartaküs,
Hani bazı insanların hayal bile edemeyeceği seyler konusu vardı ya!! Wink Sizin cenahta bu giderek daha yüksek seviyelere ulaşacak galiba. Benim bu konuda ilave edebileceğim ya da sorabileceğim bir şey yok. Ancak bilmeni istediğim çok büyük bir hayranlığım ve de bunları bizimle paylaşmandan ve bundan sonrada paylaşacağını ümit etmemden dolayı şükran duygularım var. Sevgiler. Smile

Hazırlıkların sürüyordur herhalde..Kolay gelsin.
_________________
İçimden şu zalim şüpheyi kaldır,
Ya sen gel, ya beni oraya aldır...
***
Şinasi Gönenç
BMW R 1200 GS
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
spartakus
Değerli Üye
Değerli Üye


Kayıt: Jan 25, 2006
Mesajlar: 83
Nerden: Mersin
OFFLINE

MesajTarih: Cum Hzr 02, 2006 10:20 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

okuryazar demiş ki:
Sevgili spartakus,

......Ancak bilmeni istediğim çok büyük bir hayranlığım ve de bunları bizimle paylaşmandan ve bundan sonrada paylaşacağını ümit etmemden dolayı şükran duygularım var. Sevgiler. Smile

Hazırlıkların sürüyordur herhalde..Kolay gelsin.


Sevgili Şinasi bey,
sizin iyi yürekliliğiniz, olaylara olumlu yaklaşımınız. Benim yaptığım fazla bir şey yok; kendi kendime oynuyorum işte. Samsundaki arkadaşların bir jürisi olduğunda kısmet olursa, gelip SİZİ ve diğer arkadaşları mutlaka ziyaret edip bir çayınızı içerim.

Evet; hazırlıklarım devam ediyor. Gerçi büyük bir şey kalmadı ama ufak tefekler bitmiyor biliyorsunuz. Gün de yaklaşıyor... Daha bir de tüm malzemeleri yazılı listeleme işlemi var. Sağlık olsun hepsi bir yoluna girecektir.

Sizi yeni görevinizde tekrar kutluyor, başarılar diliyorum.

Sağlıcakla kalınız.
_________________
Mersinden selamlar
F650 twin, 2009
F650 DAKAR 05, Keeway Supershadow 07
ZZR600 91
CB400F2 78
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
Hızlı Cevap
Kullanıcı Adı:


Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow Neutral Mr. Green
Seçenekler
Son Mesajı Alıntı Yap
 
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    www.endurocu.com Forum Ana Sayfası -> Bakım/Onarım/Servis Tüm saatler GMT +2 Saat
Sayfa 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sonraki
1. sayfa (Toplam 6 sayfa)

 
Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız

   
 
 
Bilgi & Servisler

Foto Galeri



Etiketler

endurocu motosiklet enduro redbull

ikiteker haberler yarışlar geziler

motokros macera kamp festivaller

forumlar xfighters dragyarışları

motogp seatosky supermoto dakar

Twitter

Web sitemizde yayınlanan en son güncel haberler, makale ve duyurulardan anında haberdar olmak için tarayıcınızda anlık bildirimleri etkinleştirebilirsiniz. Bu ücretsiz bir servistir...

Bildirimleri Etkinleştirin

Copyright © 2004, Tüm Hakları Saklıdır

endurocu   endurocu   endurocu   endurocu   endurocu

Ana Sayfa   Üyeler   Yazarlar